Hlavní obsah

Policista dostal ve Frýdku-Místku podmínku za střelbu na BMW

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Odnětím svobody na dva roky s podmíněným odkladem na tři roky potrestal ve středu Okresní soud ve Frýdku-Místku příslušníka cizinecké policie Jiřího Bartáka, který loni v květnu bezdůvodně postřelil řidiče, který se mu snažil ujet z parkoviště. Soud uznal policistu vinným z pokusu o způsobení těžké újmy na zdraví. Podle soudu byla střelba nezákonná.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rozsudek není pravomocný, policista se okamžitě odvolal. Odvolání přitom zvažuje i státní zástupce Alois Dlouhý. „Soud se sice ztotožnil s obžalobou, obžalovanému ale nevyměřil zákaz činnosti, který jsem navrhoval. Proto jsem si ponechal lhůtu pro případné odvolání,“ řekl Dlouhý.

Událost se odehrála loni v květnu na odstavném parkovišti ve Frýdlantu nad Ostravicí. Policista Barták chtěl zkontrolovat řidiče v luxusním BMW, ten ho ale odstrčil rukama, nasedl do vozu a snažil se ujet. Barták pak začal střílet. Podle svých slov střílel nejprve do vzduchu, další dvě rány pak mířily na automobil.

Jestli jsem vinen nebo ne, to by měl posoudit soud. Myslím si ale, že toto je velice demotivující pro ostatní kolegy.
odsouzený policista

Podle žalobce však bylo u soudu prokázáno, že žádný varovný výstřel nepadl. „Všechny tři výstřely mířily na automobil,“ řekl Dlouhý. Třetí střela zasáhla řidiče do lopatky, v nemocnici se ale nechal ošetřit až po dvanácti dnech. U soudu to vysvětloval tím, že se bál o život. S policistou se totiž zná a myslel si, že se mu chtěl pomstít za to, že přebral dívku jeho parťákovi.

Barták to ale popřel. U soudu se hájil tím, že ujíždějícího muže považoval za nebezpečného pachatele a v minulosti byl několikrát soudně trestán. Zdůrazňoval také, že ho řidič napadl nejenom pěstmi, ale že se na něj snažil i couvat automobilem.

"Jestli jsem vinen nebo ne, to by měl posoudit soud. Myslím si ale, že toto je velice demotivující pro ostatní kolegy,“ řekl policista ještě před rozsudkem novinářům.

Kromě střílejícího policisty byl kvůli incidentu již dříve obviněn také ujíždějící řidič, a to z útoku na veřejného činitele.

Kromě střílejícího policisty byl kvůli incidentu již dříve obviněn také ujíždějící řidič, a to z útoku na veřejného činitele a z řízení bez oprávnění. Zatímco za jízdu bez řidičáku už byl odsouzen, útok na veřejného činitele soud vyloučil k samostatnému projednání a zatím nijak nerozhodl.

Reklama

Výběr článků

Načítám