Hlavní obsah

Utíkajícího taxikáře mladík dohnal a ubodal, ve vězení bude téměř 18 let

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Do vězení na 17 let a šest měsíců půjde teprve dvacetiletý Jakub Chvátal z Vysočiny. Krajský soud v Brně jej odsoudil za vraždu taxikáře, kterého nenápadný chlapec ubodal v červenci letošního roku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Za vraždu odsouzený Jakub Chvátal.

Článek

Výmluvám, že zabíjet nechtěl a pouze chtěl taxikáři utéct bez placení a nožem se bránil poté, co jej chtěl taxikář zadržet, soud nevěřil. Mladíkovi přitom hrozilo až dvacet let vězení, popřípadě výjimečný trest.

Od svých osmnácti měl potíže s dodržováním zákona a po podmínečných zkušenostech s trestem okusil i pobyt za mřížemi. Za přepadení benzinky si odseděl sedm měsíců z celkového trestu, který byl jeden rok.

Bylo jeho zjevným úmyslem získat finanční prostředky.
soudce

K tragédii vedené touhou získat nějakou hotovost došlo v červenci letošního roku. To si Chvátal po půl deváté večer objednal taxikáře před nádražím ve Žďáru nad Sázavou.

„Bylo jeho zjevným úmyslem získat finanční prostředky,“ uvedl předseda senátu Daniel Plšek. Chvátal si objednal jízdu do obce Polná a tam taxikáři poručil zastavit v ulici Za nádražím. Seděl na zadním sedadle a namísto peněz vytáhl při vystupování nůž s deseticentimetrovou čepelí.

Utíkajícího taxikáře dostihl a jedenáctkrát bodl

Šedesátiletého taxikáře bodnul třikrát do krku. Když se i přes to podařilo řidiči z auta utéct, mladík jej dostihnul a ještě jedenáctkrát zaútočil. Bodal do různých částí těla. Když taxikář na místě zemřel, naložil jeho tělo do taxíku a odjel do vesnice Hrbov, kde tělo vyložil a ukryl pod trávu a klestí u rybníka nazývaného Gabčíkovo.

Auto odstavil na opuštěném místě ve Žďáru. Ukradl z něj zhruba 3000 korun v hotovosti a mobil za 400 korun.

Nikdy se k činu nepřiznal

„Obviněný sice ukázal místo, kde ukryl mrtvolu a zahodil nůž, ale k činu se plně nikdy nedoznal, pouze se snažil obhájit svůj skutek lehce vyvratitelnými výmluvami,“ zdůvodnil výši rozsudku soudce.

Odsouzený, který si ponechal lhůtu na odvolání, musí zároveň uhradit přes 675 000 korun pozůstalým zavražděného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám