Hlavní obsah

Stíhání policistů za nezákonné lustrace bude pokračovat, rozhodla Vesecká

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vyšetřování jednoho z největších případů zneužívání interní databáze ministerstva vnitra, do kterého bylo zapleteno sedm důstojníků plzeňské policie, bude pokračovat. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká totiž zrušila rozhodnutí plzeňského státního zástupce Michala Klímy.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Článek

Ten trestní stíhání policistů před třemi měsíci zastavil. Právu to v úterý potvrdila mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Renata Malinová.

„Zmínění policisté bez služebního důvodu nezákonně lustrovali osoby v elektronické databázi ministerstva vnitra. Takto získané informace zneužili ve prospěch vlastní nebo ve prospěch jiných osob. Tím se dopustili trestného činu nezákonné lustrace ve spojení se způsobením vážné újmy,“ upřesnila Malinová.

Budeme se řídit právním názorem Nejvyššího státního zastupitelství.
Krajský státní zástupce Zbyněk Eger

A to je přesně opačný názor, něž jaký měl na věc žalobce Klíma, podle něhož žádná vážná újma lustrovaným osobám nevznikla. „Budeme se řídit právním názorem NSZ,“ uvedl k tomu náměstek plzeňské krajské státní zástupkyně Zbyněk Eger.

Právo už dříve zveřejnilo aktivity celé skupiny podezřelých. Jedna větev se snažila zkompromitovat nepohodlné úředníky, kteří stáli v cestě člověku trestanému za ukládání nelegálních odpadů. Druhá parta pak usilovala o odstranění ekologického aktivisty, který „dělal problémy“ developerské firmě. [celá zpráva]

Zjišťování údajů pro podnikatele

V prvním případě hrál hlavní roli bývalý elitní detektiv z plzeňské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Na něj se v červnu 2008 obrátil podnikatel ze západních Čech, aby mu zjistil údaje o osobách, které jako zaměstnanci správních orgánů udělovaly miliónové pokuty za porušení zákonů v oblasti životního prostředí společnostem, v nichž dotyčný podnikatel působil nebo působí.

Mezi lustrovanými byli například lidé z vedení odboru životního prostředí Tachovského městského úřadu, zaměstnanci Ministerstva životního prostředí či pracovníci České inspekce životního prostředí. Detektiv také ještě jako policista sám lustroval například lidi, se kterými měla spory jeho dcera.

Údaje o ekologickém aktivistovi

Druhá větev vyšetřované skupiny se točila kolem jednoho podnikatele. Ten dvěma plzeňským policistům zadal úkol, aby shromáždili informace a osobní údaje ekologického aktivisty.

Podnikatel jim poté poskytl vozidlo a videokameru, aby oba policisté mohli ekologa špehovat. Poté, co žalobce Klíma zastavil stíhání policistů, vrátili se zpět do funkcí a dostali doplacenu mzdu za období, kdy byli postaveni mimo službu. Teď budou zřejmě opět postaveni mimo službu až do rozhodnutí soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám