Hlavní obsah

Září na českých silnicích nepřežilo 77 lidí

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na silnicích v Česku zemřelo letos v září 77 lidí, tedy o pět více než ve stejném období před rokem. Vyplývá to z předběžných policejních statistik. Měsíc září byl nejtragičtější v roce 1997, to se statistika zastavila na hodnotě 149 mrtvých.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Oproti tomu nejméně lidí v prvním poprázdninovém měsíci zemřelo v roce 2009. Od začátku letošního roku vyhaslo na silnicích při nehodách 543 lidských životů.

Pouze v březnu, červenci a v září byl v některém z minulých let nižší počet mrtvých než letos, zbývající měsíce byly nejméně tragické za posledních 21 let. Tragických dnů v devátém měsíci bylo hned několik - 11., 12., 15. a 23. V tyto dny bylo na silnicích po pěti obětech nehod.

Ministerstvo dopravy si dalo za cíl snížit počty mrtvých za rok na silnicích pod 650. Podle analýzy dopravního experta Jaroslava Hořína by počet obětí dopravních nehod za celý letošní rok neměl toto číslo překročit. Šéf dopravních policistů Leoš Tržil ale tvrdí, že si iluze o dosažení počtu 650 mrtvých nedělá. Podle něj bude obětí nehod více.

Nejčastějšími příčinami nehod je nesprávný způsob jízdy, kam patří například i časté nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, zejména na dálnici. Dalšími příčinami jsou nepřiměřená rychlost, jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám