Hlavní obsah

Dva muži kradli stavební stroje na zakázku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Rozsáhlou sérii krádeží velkých stavebních strojů a pracovního nářadí se podařilo objasnit moravskoslezské policii. Dva muže z Novojičínska, na které již soud uvalil vazbu, podezírají celkem z pětadvaceti případů. Škoda, kterou měli způsobit, přesahuje minimálně 16 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kriminalista Pavel Václavík (vlevo) stojí u jednoho ze stavebních strojů, které policie zlodějům zabavila.

Článek

Zloději kradli zejména na objednávku. Podle policie působili zejména v okresech Nový Jičín, Opava a v Ostravě a terčem jejich nájezdů se stala opuštěná staveniště, zemědělské podniky a další většinou odlehlá místa.

„Jde o šest ukradených strojů a desítky kusů různého ručního nářadí. Mezi ukradenými věcmi jsou bagry, nakladače, ale také například kompresor za několik stovek tisíc,“ uvedl kriminalista Zdeněk Sobotka, který případ vyšetřoval. Velkou část ukradených věcí se podařilo kriminalistům u zadržených mužů při prohlídkách najít. Některé už byly vráceny majitelům, další vráceny teprve budou v nejbližších dnech.

Dva obvinění muži ve věku 23 a 34 let mají za sebou už bohatou trestní minulost. „Oba byli trestáni za majetkovou, násilnou i mravnostní trestnou činnost. Dá se říct, že to byly známé postavy novojičínského podsvětí,“ dodal kriminalista Pavel Václavík.

Počet obviněných zatím není konečný a k zatčeným organizátorům trestné činnosti, kteří na uzavření případu čekají ve vazbě, brzy přibudou další lidé. Kromě těch, kteří dvojici pomáhali s odbytem či s odvozem kořisti, zřejmě čeká obvinění i některé z lidí, kteří si kradené stavební stroje za nápadně nízkou cenu koupili a provozovali je načerno bez platného technického průkazu.

„Nejdříve ale musíme přesně zmapovat všechny jednotlivé skutky,“ dodal Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám