Hlavní obsah

Češi mají v držení až osm set samopalů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samopal, kterým v Bratislavě vraždil člen střeleckého klubu vojáků v záloze Harman, je v Česku zakázanou zbraní. Držet ji legálně ale může přesto několik stovek lidí – ti však od policie museli získat speciální výjimku. Jsou pak pod přísnou kontrolou.

Článek

Právu to v úterý řekl ředitel služby pro zbraně a bezpečnostní materiál českého policejního prezidia Milan Komárek, podle nějž je takových zbraní v ČR legálně v soukromých rukou asi 700 až 800 kusů.

Jinak samopaly oficiálně používají jen bezpečnostní sbory a armáda. Ta je v rámci cvičení půjčuje například členům aktivních záloh, ale po cvičení je musejí vrátit zpět.

Mnoho lidí však podle Komárka může v ČR oficiálně koupit a vlastnit civilní verzi samopalu, ta je ale na rozdíl od původní vojenské upravena tak, že nestřílí v dávkách, nýbrž vždy jen po jednom náboji. V tomto případě už nemusí žádat o výjimku.

Právě tento civilní typ zbraně ČZ 858 použil vrah na Slovensku. U nás se dá sehnat už od šesti tisíc korun.

Majitelé pod kontrolou

V ČR existují podle zákona o zbraních a střelivu celkem čtyři kategorie zbraní – A, B, C, a D. Na první tři je potřeba mít zbrojní průkaz. Samopal, kulomet nebo třeba tzv. střílející tužka patří do typu A, tedy mezi tzv. zakázané zbraně.

Podle Komárka výjimku k jejich držení dostanou například sběratelé nebo filmaři, v tom případě ovšem musí být zbraň upravená tak, aby do ní šly použít pouze cvičné náboje.

Zákon umožňuje držení zakázaných zbraní i pracovníkům, kteří hlídají budovy mimořádné důležitosti nebo pro obranu státu.

Podle nejmenovaného policejního experta, jejž Právo oslovilo, ale policie výjimky například zaměstnancům bezpečnostních agentur, kteří střeží různé objekty, prakticky nedává.

Nové záběry tragédie z Devínské Nové VsiVideo: ČTK

„Udělování této výjimky není nárokové, rozhoduje o tom policie, která posuzuje, do jaké míry dotyčný splňuje zákonem daná kritéria držení zakázané zbraně. Pokud se výjimka udělí, žadatel podléhá přísnějšímu režimu, kdy policie může vstoupit k němu domů a zkontrolovat dostatečné zabezpečení takové zbraně,“ podotkl Komárek.

Podobné zbraně podle něj musejí být vždy uloženy v uzamčené skříni či trezoru, v případě jejich většího množství musí majitel zajistit speciální trezorovou místnost.

Žádaný artikl na černém trhu

Zbrojní průkaz u nás může získat člověk, který dosáhl plnoletosti, má čistý trestní rejstřík, úspěšně zvládl praktickou zkoušku i prokázal znalosti zákona o zbraních a střelivu a má od lékaře potvrzení, že je zdravotně způsobilý. Psychotesty nejsou pro žadatele povinné, musí je podstoupit pouze v případě, že to doporučí obvodní lékař.

Na černém trhu jsou přitom právě samopaly žádaným artiklem. Často pocházejí z výbavy bývalé Československé lidové armády, od zrušených Lidových milicí nebo od komunistického ministerstva vnitra.

Velkým problémem je podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu i to, že zruční řemeslníci dokáží znovu zprovoznit v minulosti již oficiálně znehodnocené zbraně, které legálně koupí na burze. Takto upravené zbraně jsou pak neevidovatelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám