Hlavní obsah

Na jihu Čech začala válka policistů

Novinky, Pavel Orholz, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Na jihu Čech vypukla válka v policii. Několik policistů iniciovalo trestní oznámení na ředitele Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje Radomíra Heřmana a jednoho z jeho náměstků ředitele pro řízení lidských zdrojů Pavla Kučeru z možného podezření trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Heřman v rozhovoru s Právem jakákoli pochybení odmítl. Náměstek ředitele pro lidské zdroje Pavel Kučera se nechtěl k dokumentu vyjádřit.

Trestním oznámením, jehož kopii se Právu podařilo získat, se ale už zabývá Inspekce police ČR. „Zatím mohu pouze říci, že tento podnět prošetřujeme,“ sdělila Právu mluvčí inspekce Martina Lídlová. Stejný dokument měl být doručen i na Národní bezpečnostní úřad. Ředitel kanceláře ředitele NBÚ Lubomír Prchal se však nemohl k celé věci vyjádřit.

„Bohužel musím konstatovat, že veškeré informace týkající se bezpečnostního řízení konkrétní osoby jsou obsahem bezpečnostního svazku a Národní bezpečnostní úřad není ze zákona oprávněn, a tedy ani nemůže informace o bezpečnostním řízení konkrétní osoby sdělovat,“ reagoval na dotaz Prchal.

Trestní oznámení policii na prestiži nepřidá, ale na druhé straně je to jediná možnost, jak dlouhodobé problémy řešit
jihočeský policista

Ředitel se o oznámení dověděl od Práva

Krajský ředitel Heřman se o podání trestního oznámení dozvěděl až od Práva. „Rozhodně jsem zatím nebyl žádným úřadem v této věci kontaktován. A o tomto dokumentu se dozvídám až od vás. Skutečnosti, které jsou v něm uvedeny, jsou vesměs nepravdivé,“ konstatoval Heřman.

Autentičnost dokumentu potvrdil jeden z jihočeských policistů, který si ale nepřál být jmenován prý z obavy možné šikany. „Situace na krajském ředitelství se stala už neudržitelnou. Je pravda, že to, že na pana krajského ředitele je podáno trestní oznámení, policii na prestiži nepřidá, ale na druhé straně je to jediná možnost, jak dlouhodobé problémy řešit,“ je přesvědčený policista.

Spojitost s kauzou Malhockých?

V trestním oznámení se také uvádí, že ředitel použil psychického násilí proti několika podřízeným policistům v souvislosti s řešením případu dvojnásobné vraždy manželů Malhockých v lednu letošního roku, kde bylo podezření z neprofesionálního přístupu policie. Heřman byl pověřen policejním prezidentem, aby věc řešil ve vlastní pravomoci.

„Aby si zachránil vlastní kůži z důvodů vlastních chyb, postavil mimo službu svého náměstka plk. Mgr. Romana Bláhu, donutil dalšího svého náměstka plk. Romana Svatoše, aby postavil mimo službu tři policisty Územního odboru České Budějovice,“ píše se v oznámení.

Údajně v rozporu se zákonem ředitel postupoval podle dokumentu i v případě podezření spáchání přestupku tajemníkem českobudějovického magistrátu Zdeňkem Řeřábkem, který údajně ulomil stěrače u automobilu jednoho z českobudějovických podnikatelů.

Tajemník ve stejnou noc, kdy mělo dojít ke zmíněnému přestupku, volal na linku 158 a domáhal se kontaktu s krajským policejním ředitelem.

„V průběhu řešení přestupku krajský úřad požadoval od Heřmana záznam hovoru tajemníka na operační středisko v Českých Budějovicích. Toto ředitel odmítl. Vyžádal si však u vedoucího Územního odboru České Budějovice plk.Ladislava Škvařila ofotografování celého Řeřábkova spisu a ovlivňoval vlastní aktivní činností objektivní vyšetření případu,“ konstatují policisté v trestním oznámení.

Trestní oznámení se týká také údajných chyb ředitele Heřmana a jeho náměstka Pavla Kučery v několika personálních záležitostech, když měli být zvýhodňováni jejich rodinní příslušníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám