Hlavní obsah

Za propagaci nacismu dostal v Brně 3,5 roku vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Marně se ve čtvrtek domáhal mírnějšího trestu u odvolacího brněnského Krajského soudu Tomáš Pliska obžalovaný z podpory nacismu. Za organizování prvomájové demonstrace a výrobu neonacistických hudebních nosičů mu soudci uložili 3,5 roku souhrnného trestu.

Článek

Pliska na sebe upozornil už před třemi lety, kdy společně se svými známými uspořádal průvod Brnem, na který dorazily stovky neonacistů. Pochod ale skončil těsně po zahájení, úředníci ho rozpustili kvůli propagaci nacismu.

Následovaly desítky minut tuhých bojů extremistů s policisty v centru Brna. Pět pořadatelů akce bylo následně odsouzeno, nejvyšší trest, dva roky, dostal právě Pliska.

Ve čtvrtek mu soudci potvrdili další 1,5 roku vězení. Pliska si totiž nechal na falešné jméno v roce 2005 vyrobit za 8 000 korun hudební CD s názvem Národní odpor. Pliska od začátku jednání svou vinu popíral, písně na disku prý neznal a s neonacistickým hnutím nemá nic společného.

Podle soudního znalce, který písně zkoumal, je na disku asi čtvrtina českých skladeb. Zbytek zpívají německé, anglické nebo maďarské kapely, které jsou řazeny k takzvané White power scéně.

„Každá z písní je alespoň dílčím způsobem vázána na neonacistickou scénu,“ prohlásili v odsuzujícím verdiktu soudci v čele s Karlem Hortíkem. Pliskovi nyní zbývá ještě možnost dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám