Hlavní obsah

Soud rozplétá kauzu nebezpečného vora v zakoně

Právo, Novinky, ČTK, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před pražským soudem stojí od pondělí údajný vor v zakoně Andranik Soghojan a dalších pět obžalovaných z bývalého Sovětského svazu. Soghojan je podle spisu kriminální autoritou, v Česku urovnává spory zločineckých skupin. Případ projednává pražský městský soud, líčení se z bezpečnostních důvodů koná v budově vrchního soudu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Timur Treťjakov na jednom dřívějším soudním jednání

Článek

Soghojan odmítl v pondělí vypovídat, stejně jako další čtyři obžalovaní. Poslední z mužů Roman Melkonjan, kterého obžaloba viní z přípravy vraždy, sice vypovídal, ale odmítl, že by hledal nějakého krajana, aby ho zabil.

Prý mu chtěl jen vynadat a dát mu nakládačku za to, že byl na ně drzý a nezdravil je. "My nejsme magoři," uvedl.

Všech pět mužů vinu striktně odmítlo, obžaloba je prý vykonstruovaná a nesmyslná. "Vše, co jsem slyšel a co je ve spisu, není pravda," řekl vor v zakoně Soghojan.

Soghojan si prý v roce 2007 objednal vraždu arménského podnikatele, kterou chtěl zastrašit arménskou komunitu žijící v Praze a získat vliv nad komunitou čečenskou. Po dvojnásobném omylu najatého vraha byl v centru metropole těžce zraněn jiný Armén a zemřel mladý řidič společnosti Sazka.

Soud probíhá za extrémně vysokých bezpečnostních opatření. [celá zpráva]

Neodvedl část do společné pokladny

Podle obžaloby se Soghojan a Rus Gilani Alijev domluvili koncem října 2007 na likvidaci arménského podnikatele, který se údajně provinil proti nepsaným zločineckým zákonům tím, že ze získané částky jednoho miliónu amerických dolarů (asi 21 miliónů korun) neodevzdal polovinu do společné pokladny.

Gilani Alijev prý pověřil zajištěním likvidace Arména dalšího z obžalovaných Magomeda Alijeva, který si pak na vraždu domluvil Ukrajince Timura Treťjakova a 13. listopadu 2007 ho dovezl na Václavské náměstí. Tam Treťjakov napadl nožem podnikatele, o němž se mylně domníval, že je zamýšlenou obětí. Pobodanému zachránil život rychlý lékařský zákrok.

Druhý nevydařený pokus

O 14 dní později se Treťjakov pokusil provést objednanou vraždu znovu. Od Magomeda Alijeva prý dostal střelnou zbraň a od dalších obžalovaných Arsena Arakeljana a Arsena Kakosjana informaci, že nepohodlný Armén bydlí na Vinohradech a jezdí vozem Bentley.

Treťjakov se však i tentokrát spletl v osobě oběti a zastřelil pětadvacetiletého otce dvou dětí, který na Vinohrady shodou okolností přijel s luxusním vozem ředitele společnosti Sazka.

Sledování přerušila policie

V organizování pronásledování Arména prý Soghojan pokračoval i později. V říjnu 2008 a únoru 2009 podle obžaloby pověřil Arakeljana sestavením dvou skupin, které měly podnikatele vyhledat, sledovat a předvést před Soghojana.

V jedné ze skupin byl i poslední z obžalovaných Roman Melkonjan. K dalšímu sledování už nedošlo, protože Soghojana a Arakeljana loni v březnu zadržela policie.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Arakeljana obžaloba viní ještě z nedovoleného ozbrojování a z toho, že padělal řidičský průkaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám