Hlavní obsah

Polák převážel 20 kilo léků zneužívaných k výrobě pervitinu

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Osmačtyřicetiletého Poláka, který převážel ve Škodě Octavia s ústeckou značkou rekordní množství 85 tisíc kusů tablet léku Sudafed, zadrželi ve středu liberečtí celníci nedaleko hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou.

Článek

„Muž měl ve vozidle přes 20 kilogramů léku obsahujícího pseudoefedrin, který je zneužíván k výrobě pervitinu,“ sdělil Právu v pátek mluvčí Celního ředitelství v Ústí nad Labem Jiří Nejedlý. Když ho celníci zastavili při namátkové kontrole, zpočátku jim tvrdil, že ve vozidle nepřeváží žádné zboží.

„Při kontrole celníci objevili čtyři igelitové tašky plné vyloupaných tablet s vyraženým nápisem Sudafed,“ podotkl Nejedlý. Tašky řidič ukryl v kartonové krabici od piva pod balení instantních polévek.

Celkem příslušníci celní správy napočítali 84 102 kusů tablet v hodnotě více než 700 tisíc korun.

„V každé tabletě je 60 mg pseudoefedrinu zneužívaného k výrobě pervitinu. Ze zadržených tablet léku by bylo možno vyrobit téměř 4 kilogramy pervitinu, jehož cena by se na černém trhu pohybovala řádově ve výši okolo 4 miliónů korun,“ upozornil Nejedlý.

Případem se už začala zabývat Celní protidrogová jednotka generálního ředitelství cel. Zároveň si Polák vyslechl obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Za to mu hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám