Hlavní obsah

Mladík prohrál spor o dítě, které jeho přítelkyně dala k adopci

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Krajský soud v Pardubicích v úterý v odvolacím řízení odmítl přiznat otcovská práva osmnáctiletému Ondřeji Rédovi. Ten v roce 2008 několikrát souložil se čtrnáctiletou dívkou z Moravskotřebovska, která otěhotněla.

Článek

V listopadu téhož roku porodila holčičku, ale po dohodě se svou matkou Rédovi řekla, že se dítě narodilo mrtvé. Rédu zatím okresní soud v Blansku odsoudil za pohlavní zneužívání. Když se se zpožděním dozvěděl, že mu lhaly a dítě žije, bylo pozdě, aby se domáhal otcovských práv.

Pokud dítě otce má, nelze se domáhat otcovství jiným mužem.
soudce

Okresní soud ve Svitavách holčičku v březnu 2009 pravomocným rozhodnutím svěřil do péče adoptivních rodičů. Réda žaloval obě ženy. Babička holčičky dostala letos v březnu půlroční podmínečný trest za poškozování cizích práv, matka ve chvíli porodu nezletilá, unikla bez trestu.

Réda ale především požadoval u okresního soudu odškodnění ve výši dvou miliónů a uplatnění otcovských práv. Neúspěšně.

Porota krajského soudu potvrdila rozsudek okresního soudu svitavského. „Rozhodnutí bylo věcně správné. Pokud dítě otce má, nelze se domáhat otcovství jiným mužem,“ řekl ve zdůvodnění rozsudku předseda poroty Bořivoj Hájek.

Dítě má už jiného otce

Dal tím za pravdu Zuzaně Baudyšové, ředitelce Nadace Naše dítě, která hájila před pardubickým krajským soudem zájmy adoptivních rodičů a adoptované holčičky.

„Dítě je v laskavé péči milujících rodičů. Má svého otce napsaného v rodném listě. Nevěřím tomu, že by jej měl nahradit žalobce, který souložil s nezletilou bez ochrany. Může být odpovědným otcem?“ ptala se Baudyšová v soudní síni.

Soud odmítl i požadavek advokáta Rédy, aby byl nařízen test otcovství. Matka holčičky totiž před svitavským soudem loni připustila, že v kritické době měla pohlavní styk i s jiným chlapcem a otcovství Rédy není jisté.

„Holčička má jméno otce napsáno v rodném listě. Soud nemůže stanovit otce druhého nebo náhradního. Krevní testy nebo testy DNA by neměly smysl,“ namítl soudce Hájek. Réda před vynesením rozsudku i po skončení jednání opakoval, že by se o dítě dokázal postarat.

"Soud rozhodl, že biologického otce holčička nepotřebuje,“ vyjádřila se ironicky a pohoršeně Rédova matka Ilona Figušová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám