Hlavní obsah

Policie dopadla gang, který propašoval do Evropy stovky Vietnamců

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest osob podezřelých z nelegálního převaděčství zadrželi detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). V rámci akce s krycím názvem Bašta byly zadrženy i další osoby ve Francii. Policie několika zemí na případu pracovala od roku 2008.

Článek

„V České republice bylo ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení zadrženo 18. května 2010 celkem šest mužů ve věku od 32 do 48 let. Jednalo se o dva Vietnamce a čtyři občany České republiky,“ řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Šestice je obviněna z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a účasti na organizované zločinecké skupině. Dalších 12 osob bylo ve stejný čas zadrženo ve Francii.

Propašovali až stovky Vietnamců

Skupina zajišťovala za úplatu celkový servis týkající se přepravy a obstarání potřebných dokladů k nelegálnímu vycestování osob z Vietnamu přes Českou republiku do dalších zemí. K tomuto byla využívána částečně letecká doprava a následně doprava osobními a nákladními vozidly do západoevropských zemí, jako je Francie a Velké Británie.

„Hlavou skupiny měl být osmačtyřicetiletý Vietnamec trvale žijící na území České republiky. Přes Českou republiku měla tato organizovaná skupina podle obvinění přepravit do dalších západních zemí desítky osob,“ doplnil Hanták.

Detektivové však předpokládají, že skutečný počet takto přepravených osob by se mohl počítat na stovky. Zisk skupiny se pohybuje v řádech miliónů korun.

Tři z obviněných jsou v České republice stíháni vazebně. Pokud bude šestici vina prokázána, hrozí jim až desetiletý trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám