Hlavní obsah

Soud potvrdil zedníkovi 15 let za vraždu stavebním kladivem

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Litevský zedník Arvidas Kumpaitis dostal od ústavního soudu napodruhé patnáctiletý trest vězení za vraždu majitele jedné z pražských zastaváren. Muži zasadil několik ran stavebním kladivem do hlavy proto, aby získal se svým kumpánem peníze.

Článek

Ke stejnému trestu byl muž odsouzen již v roce 2005, ústavní soudci ale rozsudek kvůli porušení práva na obhajobu a sporným důkazům zrušili. V novém řízení si Kumpaitis vyslechl stejný trest.

Důležitým důkazem proti Kumpaitisovi byla výpověď svědka, jenž pomáhal prodat ukradené telefony. Původně jej vyslýchali jen na policii a bez přítomnosti Kumpaitisova právníka, což Ústavní soud označil za chybu. Napodruhé už svědek hovořil před soudem.

"Obhajobě byl dán plný prostor k tomu, aby svědka se svými dotazy mohla konfrontovat. Obecné soudy tedy předchozí rozhodnutí Ústavního soudu respektovaly," uvedl v usnesení senát se zpravodajkou Ivanou Janů. Ústavní soud rozhodl 17. května bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil verdikt v databázi.

Kumpaitis a jeho komplic Valerij Vrublevskij vešli podle obžaloby 21. října 2003 do bazaru v Praze 9 a požádali prodavače, aby jim otevřel vitrínu. Když se muž sehnul, Kumpaitis jej začal bít do hlavy stavebním kladivem, které si přinesl skryté pod bundou. Údajně ho udeřil sedmkrát. Dvojice podle rozsudku v bazaru ukradla peníze, 35 mobilních telefonů, autorádio a plynovou pistoli, vše dohromady v hodnotě asi 89 000 korun.

Kumpaitise usvědčila hlavně detailní výpověď Vrublevského. Ten ji sice později změnil, ale soudy považovaly posun výpovědi za účelový. Vrublevskij dostal trest 14,5 roku vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám