Hlavní obsah

Dívky na útěku z ústavu napadly válečkem personál, jsou ve vazbě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvě chovanky ostravského diagnostického ústavu skončily ve vazbě poté, co na útěku brutálně napadly dvě vychovatelky a způsobily jim zranění. Jejich útěk přitom nebyl zdaleka první, v minulosti skončily v ústavní výchově na základě soudních rozhodnutí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Incident se odehrál už minulý pátek, policie o něm ale informovala s týdenním zpožděním až poté, co si obě dívky vyslechly obvinění z loupeže.

Mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková řekla, že personál přistihl dívky poté, co se pokusily přepilovat zámek u okenní mříže.

„Po neúspěšném pokusu o útěk měla mladší z dívek opakovaně udeřit 40letou vychovatelku dřevěným válečkem do hlavy. Společně pak vychovatelku tahaly za vlasy, až se jim podařilo získat klíče od budovy. Násilně si přisvojily cizí věc, proto policie incident kvalifikovala jako loupež,“ uvedla Holčáková.

Vychovatelky se bály o další svěřence, tak odemkly

Starší chovanka pak ještě u dveří napadla další 62letou vychovatelku, kterou tahala za vlasy a škrábala ve snaze dostat se z budovy.

„Napadené ženě se snažila pomoci mladší kolegyně. Ve strachu o další svěřenkyně pak jedna z vychovatelek odemkla dveře a dívky utekly,“ dodala Holčáková. Spolu s dvojicí agresivních dívek utekla i jejich další 17letá kamarádka, která se však útoku neúčastnila.

Dívky byly zadrženy hned druhý den odpoledne. „Podezřelé využily svého práva a odmítly vypovídat, po zahájení trestního stíhání se ke všemu přiznaly. Policejní komisař podal podnět ke vzetí obou dívek do vazby, soud návrh státního zástupce akceptoval. Dospělému pachateli zločinu loupeže hrozí trest odnětí svobody až na deset let, u mladistvého pachatele se trest snižuje na polovinu,“ dodala Holčáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám