Hlavní obsah

Zmizel místopředseda fotbalového svazu Miroslav Kříž

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská policie prověřuje zmizení místopředsedy Českomoravského fotbalového svazu Miroslava Kříže. Podnikatel měl zmizet z obchodní schůzky a od té doby o něm nikdo neví.

Článek

"Mohu potvrdit, že prověřujeme oznámení o zmizení 52letého muže," řekl Novinkám mluvčí pražské policie Tomáš Hulan s tím, že bližší informace policie zatím poskytovat nebude.

Doplnil, že policisté ještě nevyhlásili celostátní pátrání, zatím prověřují oznámení, které v případu obdrželi. Mluvčí policie neupřesnil, od kdy je druhý muž českého fotbalu pohřešovaný.

Spekuluje se, že zmizel během obchodní schůzky v minulém týdnu, oznámení o pohřešování měli policisté obdržet o víkendu.

V policejní databázi hledaných osob na internetu ale jméno Miroslava Kříže ve středu odpoledne nefigurovalo.

Ing. Miroslav Kříž
Kříž je třetím místopředsedou ČMFS za kluby Gambrinus ligy a druhé ligy. Do funkce byl zvolen loni v červnu jako jeden z mužů nového předsedy Ivana Haška. Ve volbách porazil bývalého fotbalového „ministra financí“ Jaroslava Vacka.
Právě lepší finanční zajištění bylo jedním z hlavních bodů Křížova předvolebního programu. „Fotbal musí jen zvednout peníze, které se nabízí. Může jich mít o desítky procent víc než dosud. Třeba od firem schopných podporovat fotbal plošně – energetických, vodárenských, teplárenských,“ odkryl své představy bezprostředně po valné hromadě.
Do té doby byl Kříž šéfem dozorčí rady FC Viktoria Plzeň, po zvolení místopředsedou svazu se však všech svých funkcí ve statutárních orgánech klubu vzdal. Významný podnikatel, který se mimo jiné angažuje i v golfovému areálu v Dýšině, je však nadále považován za majoritního majitele Viktorie.
Po valné hromadě Kříž zůstal předsedou dozorčí rady STES, marketinkové firmy svazu, která podle odhadu přináší do fotbalu ročně kolem 300 miliónů korun. Kříž, který má ekonomiku ve výkonném výboru na starosti, tvrdí, že suma se v budoucnu může zvýšit.
V září finanční úřad v Plzni uvalil na Kříže exekuci za dluhy na daních více než pět miliónů korun. Přitom právě místopředseda měl být pro Haška garancí očištění českého fotbalu od korupce... První muž fotbalu však brzy poté oznámil, že Kříž mu všechno vysvětlil, dal své záležitosti do pořádku a tím pádem nadále požívá jeho důvěry.
Hašek Kříže pověřil také dalším projektem, přípravou a zvážením znovuobnovení společné česko-slovenské fotbalové ligy. Kříž pak zastupoval svaz při prvních jednáních v Bratislavě i v Praze.
Těsně před svým zmizením se Kříž radoval z toho, že Viktoria vyhrála domácí pohár, takže se Plzeň v nové sezoně po 39 letech znovu představí v pohárové Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám