Hlavní obsah

Silniční piráty v Plzni honila flotila policejních passatů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Flotilu rychlých vozů Volkswagen Passat R36 nasadili policisté do dvoudenní akce proti silničním pirátům v Plzni a okolí. Osm hýčkaných klenotů vozového parku policejního prezidia vyrazilo do ulic západočeské metropole ve středu odpoledne a hlídkovalo až do čtvrteční dvanácté hodiny.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Flotila policejních vozů při akci v Plzni

Článek

„Policisté odhalili 111 hříšníků a uložili pokuty za více než sto dvacet tisíc korun,“ řekla Právu mluvčí Krajského policejního ředitelství v Plzni Pavla Soukupová. Podle ní se v drtivé většině jednalo o rychlou jízdu.

„Rekordmanem se stal řidič, který na dálničním přivaděči od Klatov, kde je povolená maximálně devadesátka, uháněl rychlostí téměř 170 km/h,“ pokračovala Soukupová.

Policisté během kontrol zjistili také řidiče, kteří neměli u sebe žádné doklady a nebo před jízdou pili alkohol. Akci se policii podařilo utajit, takže řidiči neměli o pohybu passatů ani tušení.

Na pokutách vybrali již 31 miliónů

Policie nakoupila rychlé passaty v roce 2008. Za šestnáct vozidel zaplatila 19 miliónů korun. Za loňský rok v nich policisté najezdili přes milión kilometrů. Za volantem strávili přes 27 tisíc hodin. U řidičů zjistili přibližně 25 tisíc deliktů a vybrali na pokutách přes 31 miliónů korun.

Vážné nehody se těmto vozům zatím vyhýbaly. Podle informací z policejního prezidia jsou v současné době nepojízdné pouze dva. Na opravu čeká například passat, kterého má přiděleného dálniční oddělení v Ostrově u Stříbra. Hlídka s ním havarovala letos v únoru.

Oprava čeká na rozsudek soudu

Podle vyšetřovacího spisu řidič passatu narazil zezadu do kamiónu, který náhle vjel do levého jízdního pruhu. Policista už nestačil vůz dobrzdit. Nikomu se nic nestalo. Kromě poničených karosářských dílů došlo nárazem i k poškození bloku motoru.

Policisté ale musejí s opravou počkat až do pravomocného rozhodnutí správního orgánu. Pokud ten rozhodne, že nehodu skutečně zavinil řidič kamiónu, oprava půjde z jeho povinného ručení. Policejní passaty totiž nemají havarijní pojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám