Hlavní obsah

Soud přiznal dědičce autorská práva na hliněného golema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražské muzeum voskových figurín musí zaplatit 50 tisíc korun Dagmar Dományové za autorská práva práva na golema. V úterý o tom rozhodl Městský soud v Praze.

Foto: René Fluger, ČTK

Maketa sochy Golema vystavená na Staroměstském náměstí v Praze.

Článek

Dományová je  dědičkou muže, který navrhl podobu filmového golema. Svou žalobou se domáhala 100 000 korun. Muzeum totiž figurínu využívalo na pohlednice i jinak.

Podobu filmového golema ze snímku Císařův pekař - Pekařův císař vymyslel sochař Jaroslav Horejc.

Poprvé zobrazen jako hliněné monstrum

Soudce Martin Valehrach zdůraznil, že  použité dílo nebylo plagiátem originálu. „Podstatné však je, že byly užity takzvané silné autorské prvky, které se do vzniku předlohy při zpodobňování golema nepoužívaly,“ uvedl soudce.

"Do té doby býval zobrazován jako silný chlap, někdy s hebrejským nápisem na čele. Zde byl poprvé zobrazen jako hliněné monstrum,“ dodal Valehrach.

Dědička se možná odvolá

„Odvolávat se nebudu, muzeum je dostatečně bohaté, aby částku mohlo zaplatit,“ uvedl jeho majitel Zdeněk Kočík. Přesto se pozastavil nad výší odměny určené soudem.

„Mám galerii, kde vystavujeme třeba originály Alfonse Muchy nebo Salvatora Daliho a poplatky za autorská práva činí korunu dvacet na den,“ dodal s tím, že golem byl vystaven jen rok.

Odvolání naopak nevyloučil advokát Dományové Rudolf Leska. Tomu se zdá přiznaná částka nízká, požadoval dvojnásobek.

Spor o autorská práva se táhl od roku 2007. Tehdy nárok Dományové odmítl, byť se jí podle soudce sice podařilo prokázat, že Horejc byl autorem výtvarného návrhu sochy filmového golema. Nebyl totiž autorem samotné sochy, kterou pro snímek vytvořili pracovníci filmových studií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám