Hlavní obsah

Řidič náklaďáku slepě věřil navigaci, zablokoval a poničil silnici

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

O tom, že moderní automobilové navigace nejsou všemocné a zdravý úsudek řidiče nic nenahradí, se na začátku tohoto týdne přesvědčil ve Zlíně muž, který řídil nákladní soupravu s nebezpečnými tlakovými láhvemi na plyn. Přístroj řidiče dovedl na malou silničku, ale muž za volantem toho nedbal a na nevhodnou cestu vjel. Soupravou zablokoval průjezd, poničil povrch silnice, zaměstnal hasiče a policisty.

Článek

„Řidič nákladní soupravy se až přehnaně řídil rady navigace, místo svého zdravého rozumu, který v tomto případě evidentně selhal. Důvěra profesionálního řidiče přepravujícího nebezpečný náklad v navigaci byla taková, že vyjel mimo hlavní silniční trasy a se soupravou se pustil do úzkých a lesních cest samot u Zlína. Jeho cílem byl nedaleký Holešov, ale 'zkratka' na Vršavu není určena pro běžnou silniční dopravu,“ uvedl mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Špatné rozhodnutí řidiče nemohlo skončit jinak než havárií. Pokusy o vyjetí z úzkého místa a ze zatáčky u samot byly s nákladem asi 30 tun tlakových lahví předem odsouzeny k nezdaru. Řidič svou snahu o vyproštění více než dvacetimetrové soupravy natolik přehnal, že koly poškodil asfaltový povrch místní cesty a ohrozil elektrické vedení. Nakonec mu nezbylo než rezignovat a zavolat pomoc.

Řidiči byl vyslán náhradní vůz pro překládku tlakových lahví, která trvala asi dvě hodiny. Poté se podařilo firmě odpojit návěs a vytáhnout ho ven. Odlehčené nákladní auto popojelo a otočilo se zpět na nedalekém volném místě.

„Hasiči se v minulosti setkali už s řadou případů, kdy se nákladní soupravy dostaly do míst bez možnosti výjezdu, ale vždy se jednalo buď o cizince neznající místní silnice, nebo o úseky silnic v zimě neudržované. V tomto případě byla ale chyba zcela jinde,“ doplnil Mitáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám