Hlavní obsah

Aktivista Fiala dostal půl roku vězení za blokádu, soudce nařkl z kreténismu

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nymburk

Na půl roku do vězení poslal v pátek odpoledne kladenský soud aktivistu Jiřího Fialu z Nymburska. Odsouzen byl za výtržnictví a blokádu Okresního státního zastupitelství v Nymburce v listopadu 2008.

Foto: Jan Trojan, Právo

Jiří Fiala na snimku vpravo při blokádě státního zastupitelství v Nymburce

Článek

Tehdy Fiala s dalšími čtyřmi muži, kteří v pátek dostali u soudu roční podmínku, zablokovali vchod do budovy, nalepili na ni nápisy exekučně zabaveno a mafiánská banda a zaměstnancům rozdali výpovědi, případně státním zástupcům předali rozhodnutí o zbavení funkce. Vše odůvodnili tím, že nymburské státní zastupitelství nepracuje jak má a údajně kryje trestnou činnost.

Při jednání Fiala soudce nařkl z nepříčetnosti či kreténismu, což dělal dříve i u soudu v Nymburce, odkud bylo jednání předáno právě do Kladna kvůli možné podjatosti nymburského soudce.

Kvůli útoku na veřejného činitele a výtržnictví už byl Fiala v podmínce, proto mu kladenský soudce udělil přísnější nepodmíněný trest. „Celý proces je nespravedlivý. Policie napadla nás,“ tvrdil Fiala, který se před vyhlášením rozsudku nechal odvést se soudní síně.

„Já už vás nebudu poslouchat a nebudu se na vás dívat. Jste nebezpečný psychopat, nebezpečný pro celý okres a kraj, jste pokřivený chudák, který nejspíš vyrůstal v rozvrácené rodině bez otce,“ napadal před svým odchodem Fiala soudce Ladislava Koudelku. Ten uvedl, že ho Fialovy výpady neuráží a dál vedl jednání.

Všichni odsouzení se prostřednictvím svých advokátů odvolali a případ bude pokračovat u středočeského krajského soudu. Fiala dál zůstává ve vazbě, proti níž protestoval a označoval ji za protiprávní a protiústavní, což dokládal předchozím rozhodnutím nejvyššího soudu, rozhodnutím prezidenta o propuštění z vazby, v níž byl i před čtyřmi lety, nebo rozhodnutím evropského soudu, že byla porušena jeho práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám