Hlavní obsah

Klatovský radní zaplatí za opilecké extempore pokutu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Tři tisíce korun musí zaplatit člen městské rady v Klatovech a bývalý šéf místní ODS David Kolář jako trest za opilecké extempore v restauraci v Železné Rudě, které skončilo potyčkou s policisty. Pokutu za přestupek proti občanskému soužití mu vyměřila přestupková komise železnorudské radnice. Právu to v úterý potvrdil člen komise Josef Jaroš.

Foto: ods-klatovy.cz, Novinky

Šéf klatovské ODS David Kolář je zároveň radním města Klatovy.

Článek

Podle něho komise celou záležitost vyřídila příkazním řízením, což znamená, že v té věci nebylo nařízeno jednání ale komise rozhodla od stolu.

„Vycházeli jsme ze spisového materiálu od policie, který obsahoval dostatek důkazů svědčící jednoznačně o jeho vině. Nebyl proto důvod nařizovat běžné přestupkové jednání. To se ale může změnit, pokud se dotyčný proti rozhodnutí komise odvolá,“ upřesnil Jaroš. Sám Kolář Právu potvrdil, že je s verdiktem smířený a bránit se proti němu nehodlá.

„Nechci to dál rozpitvávat, jsem rád, že už je to pryč,“ komentoval rozhodnutí komise. Nelze se mu ani divit. Z průšvihu totiž vyšel lacino. Hrozila mu až dvacetitisícová sankce.

Komunální politik se dostal do konfliktu s policií začátkem minulého měsíce . „Slovně i fyzicky napadl svoji přítelkyni. Když přijela na místo hlídka, muž policistům nadával a snažil se s nimi i prát. Ti ho zpacifikovali, naložili do auta a odvezli na protialkoholní záchytnou stanici do Plzně. Během cesty se muž znovu vzpouzel, a tak dostal na ruce pouta. Po příjezdu na záchytku se jeho agresivita ještě vystupňovala. Policisté si proto raději přivolali posily,“ popsala incident z noci z 4. na 5. března Dana Landmanová z klatovského ředitelství policie.

Kolář se po propuknutí aféry nechtěl příliš vyjadřovat. „Až tak zlý to zase nebylo,“ prohlásil. Podle svých slov se dostal do problémů s přítelkyní. „Pokud já vím, tak žádnou újmu neutrpěla. Byla to standardní hádka potom, co jsme se rozešli,“ řekl tehdy Právu Kolář.

Na chování k policistům si prý už nepamatoval. „Na to si nevzpomínám. Myslím si ale, že všechno bylo v pořádku,“ dodal.

Kolářovo jednání policisté posoudili jako přestupek

Od trestního stíhání jej zachránil personál restaurace, který během jeho řádění zamkl dveře, a lokál se tak stal místem veřejnosti nepřístupným. Tím padla základní podmínka pro zahájení stíhání za trestný čin výtržnictví. I sami zasahující policisté následně v úředních záznamech uvedli, že agresivita Kolářova útoku nebyla zase tak velká, aby se cítili vážně ohroženi.

Poté, co Právo na chování Koláře jako první upozornilo, opustil funkci předsedy místního sdružení ODS v Klatovech, místopředsedy oblastního sdružení ODS a Regionální rady ODS v Plzeňském kraji. Dál zůstává jen radním v Klatovech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám