Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost podnikatele zodpovědného za libčanskou skládku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud odmítl stížnost podnikatele Václava Etlíka, jenž je zodpovědný za vytvoření nelegálního chemického skladu v Libčanech na Královéhradecku. Soudy jeho počínání hodnotily jako obecné ohrožení a nakládání s nebezpečnými odpady a uložily mu trest 4,5 roku vězení.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Václav Etlík

Článek

V ústavní stížnosti mimo jiné poukazoval na údajnou nepřiměřenost trestu. Ústavní soudci ale v rozhodnutích nižších soudů žádnou chybu nenašli.

„Za situace, kdy nebyl zjištěn extrémní nesoulad mezi právními závěry soudů a vykonanými skutkovými zjištěními ani libovůle v rozhodování, je nutno považovat postup obecných soudů za výraz nezávislého soudního rozhodování, do něhož Ústavní soud není oprávněn zasahovat," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Miloslavem Výborným. Rozhodnutí padlo bez veřejného jednání.

Libčanský sklad, kde Etlík podle znalců vyvolal protiprávním hromaděním nebezpečných odpadů v podstatě ekologickou havárii, objevili policisté v dubnu 2006. V několika budovách v areálu bývalé továrny Vertex našli v neoznačených sudech stovky tun toxických látek - hořlaviny, výbušniny a chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů. Podnikatel látky nepředával k další likvidaci, přestože mu za to jeho zákazníci platili.

Podnikatel se hájil tím, že si žádná rizika neuvědomoval. Chtěl prý dokonce na pozemku se skladem vybudovat dům pro sebe a svou rodinu. Navíc tvrdil, že celou situaci s odpady měl pod kontrolou. U soudů padlo postupně několik různých rozsudků. Vrchní soud nakonec verdikt zmírnil na 4,5 roku vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám