Hlavní obsah

Pes se vzpříčil v noře, ven mu pomohli hasiči se speciálním přístrojem

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychvald

Do nečekaných problémů se v sobotu v podvečer dostal lovecký pes při výcviku v noře v Rychvaldu na Karvinsku. V hloubce asi dva metry pod zemí se vzpříčil a nemohl se dostat ven z nory. Svobodu psisku dali za pomocí speciálního přístroje až hasiči.

Článek

K zásahu byli přivolání hasiči ze stanice v Bohumíně. „Po prozkoumání situace se velitel zásahu rozhodl využít speciální vyhledávací techniku. Jedná se o akusticko-seismický vyhledávací přístroj Delsar,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster.

Hasiči nejprve pomocí přístroje lokalizovali přesné místo v noře, kde pes uvíznul, a pak ho vyprostili na svobodu. „Pejsek byl po vyproštění zcela v pořádku a radostně se vrátil k svému šťastnému majiteli.“

Speciální přístroj zvaný echolokátor tvoří základní výbavu hasičského USAR týmu. Ty jsou v ČR jen dva, jeden v Praze a druhý v Moravskoslezském kraji.

„Členové týmu jsou profesionálové speciálně vycvičeni pro vyhledávání osob zasypaných při velkých katastrofách, jako jsou zemětřesení, zřícené budovy či sesuvy půdy,“ uvedl Faster.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám