Hlavní obsah

Za útok popelníkem na nemocného otce dostal devět let

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Na devět let do věznice s ostrahou poslal ve čtvrtek senát liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem 28letého Pavla Bačkaie, který vloni v lednu udeřil skleněným popelníkem svého 58letého otce, jenž na následky zranění po třech týdnech zemřel v nemocnici. Soud ho uznal vinným z těžkého ublížení na zdraví.

Foto: Barbora Silná, Právo

Pavel Bačkai před vynesením rozsudku u krajského soud v Liberci.

Článek

„Napadení se odehrálo loni v lednu kvůli nutné dlouhodobé péči o těžce nemocného otce. Bačkai ho ve vzteku udeřil do temene hlavy skleněným popelníkem,“ řekla při vynesení rozsudku předsedkyně senátu Olga Fričová.

Zraněného vážně nemocného muže následně rodina nechala ještě několik dnů bez pomoci doma, něž k němu přivolala lékařku. Bačkai se proti rozsudku na místě odvolal. Jeho obhájce pro něho v závěrečné řeči žádal zproštění obžaloby s tím, že se skutek nepodařilo prokázat.

 Svou vinu popíral

Bačkai svou vinu při hlavním líčení popřel a tvrdil, že si otec zranění způsobil sám. „Nebyl jsem doma, byl jsem s matkou na poště pro sociální dávky. Hlídal ho mladší bratr,“ hájil se.

V přípravném řízení se ale policistům přiznal, že otce udeřil půl kilogramu vážícím popelníkem. U soudu svou výpověď odůvodnil tím, že se policistům přiznal v důsledku psychického tlaku. Jeho výpověď ale vyvrátili soudní znalci.

Rodina se snažila stopy zakrýt

„Není pochyb o tom, že se rodina snažila veškeré stopy zakrýt a připustili až při hlavním líčení, že tam zamalovávali skutečně zaschlou krev,“ podotkla předsedkyně senátu.

V odůvodnění rozsudku také předsedkyně senátu upozornila na fakt, že obžalovaný byl v minulosti několikrát z bytu kvůli agresivitě vykázán. Znalci z oboru psychologie a psychiatrie potvrdili, že jde o osobu agresivní s minimem brzdných mechanismů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám