Hlavní obsah

Tonoucí dítě v bazénu se podařilo zachránit

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

Rok a půl starý klučík spadl do venkovního bazénu plného ledové vody a několik minut se topil ve čtvrtek před polednem ve zhruba třiapůltisícové obci na Frýdecko-Místecku. Chlapce ve vodě zpozorovala jako první matka, která polomrtvé dítě vytáhla z vody hluboké téměř půldruhého metru. Na pomoc jí po chvilce přiběhl i soused, který je povoláním policista.

Článek

„Když viděl, že se něco děje na sousední zahradě, vyběhl ven a pomáhal s oživováním dítěte,“ uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Policista, který si nepřeje být jmenován, však informaci policejního mluvčího poopravil. „Nikoho jsem nezachraňoval. Dítě z bazénu vytáhla matka, i oživovací pokusy dělala ona. Já jen zavolal záchranku a počkal, než přijede,“ popsal záchranu dítěte Právu.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla byl chlapeček v době příjezdu záchranářů v přímém ohrožení života. „Lékařka zjistila poruchu vědomí a silné podchlazení. Posádka ho ošetřila, podala kyslík a zabalila jej do termofólie,“ sdělil Humpl s tím, že chlapec byl nejprve převezen na anesteziologicko-resuscitační oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku. Následně ho vrtulník letecké záchranné služby transportoval do Fakultní nemocnice v Brně.

Neměl by mít následky

„Chlapec je u nás hospitalizován, jeho stav se dá označit za závažný, nicméně stabilizovaný,“ řekla v pátek odpoledne mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Topení by ale naštěstí nemělo na dítěti zanechat trvalé následky. Myslí si to aspoň Hana Hrstková, členka České pediatrické společnosti a lékařka z Dětské nemocnice Fakultní nemocnice v Brně.

Má za to, že nejspíše dítěti hrozí „pouze“ infekce, vyvolaná obrovským stresem, a zápal plic. „Trvalé následky by hrozily v případě, kdyby dítě mělo nouzi o kyslík,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám