Hlavní obsah

Advokát Brožové požádal o přerušení trestu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advokát nejstarší české vězeňkyně Ludmily Brožové-Polednové (88) v úterý požádal královéhradecký krajský soud o přerušení jejího šestiletého trestu za podíl na justiční vraždě Milady Horákové.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová-Polednová ukazuje archivní fotografii

Článek

Učinil tak poté, co stejný soud před časem uznal, že se na Polednovou vztahují tři dřívější prezidentské amnestie, které její trest snižují každá o dva roky. Rozhodnutí zatím není pravomocné, protože se proti němu k pražskému vrchnímu soudu odvolalo královéhradecké státní zastupitelství.

„Podal jsem návrh na přerušení výkonu trestu. Vzhledem k tomu, že se dohadují, jestli amnestie ano, nebo ne, tak by byl důvod k přerušení výkonu trestu do doby, než se to dohodne,“ řekl ve středu Právu právník Vladimír Kovář.

„Vrchní soud může rozhodnout rychle, ale může také rozhodovat měsíce,“ uvedl Kovář, proč by podle něj měla být do té doby Polednová na svobodě.

 Odseděla si již rok

Vrchní soud zatím spis s případem neobdržel, jak ale ve středu sdělil mluvčí soudu Jan Fořt, příslušný senát by měl rozhodnout záhy po jeho doručení ovšem v neveřejném jednání.

Polednová si ze svého trestu odseděla již rok a vedení věznice ve Světlé nad Sázavou zatím neuvažuje o tom, že by ji ještě před rozhodnutím soudů alespoň na čas pustilo domů.

„V tuto chvíli o tom neuvažujeme a ani to není možné. Paní Polednová si dosud neodpykala dostatečně dlouhou dobu na to, aby mohla jít ven na více dnů,“ vysvětlila mluvčí věznice Eva Hodná.

Pochybnosti nepřipouští

Kovář se včera vyjádřil i k názorům, podle nichž se jedna ze zmíněných tří amnestií (z roku 1955) na Polednovou nevztahuje, protože vylučovala odsouzené za vraždu. Trest by se jí tak neměl snížit o celých šest let.

„Jenže klientka se nedopustila vraždy, ale byla odsouzena za účast na vraždě,“ oponoval advokát s tím, že dle jeho názoru se na Polednovou vztahují všechny tři milosti.

Kovář zároveň viní především Městské státní zastupitelství v Praze, které na Polednovou před lety podávalo obžalobu, že se o amnestiích odsouzená dozvídá až teď.

Podle něj vůbec nemělo podávat obžalobu nebo na tuto skutečnost mělo upozornit pražský městský soud.

Mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová na to ve středu  reagovala slovy, že státní zastupitelství „podalo obžalobu v každém případě oprávněně, neboť případné amnestie se týkají až uloženého trestu, nikoli otázky viny“.

Reklama

Výběr článků

Načítám