Hlavní obsah

Kmen plující Moravou téměř zničil hausbót

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Mohutný kmen plující po rozvodněné Moravě v pondělí v Kroměříži zničil kotviště lodí a zazimovanou výletní loď. Událost se stala jen dvě hodiny poté, co na řece vodohospodáři vyhlásili první stupeň povodňové aktivity.

Článek

Před úplným zničením zachraňovali kotviště i upevněný hausbót profesionální hasiči. Stačilo málo a obě plovoucí zařízení by skončila pod vodou. Při páčení lodě a hausbótu kmenem se totiž dva nosné plováky lodě dostaly pod hladinu a došlo k jejich zaplavení.

„Kmen se dostal na výtlačné straně říční zatáčky až pod kotviště výletních lodí. Tlaková síla poškodila molo i zakotvené plavidlo,“ potvrdil mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček s tím, že na hausbótu hrozilo zlomení konstrukce lodi a utopení plavidla v řece.

Záchranná akce zabrala hasičům dvě hodiny. Podařilo se jim loď zavčas vyvázat z kotviště a udržet plavidlo na hladině.

„Následně hausbót popustili asi deset metrů po proudu pod kotviště a tam bezpečně zajistili ke stromům na břehu,“ poznamenal mluvčí. Po odtažení a záchrany hausbótu pomohli hasiči také s odčerpáním vody z plováků, čímž zvýšili stabilitu nově uchycené lodě na rozvodněné řece.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám