Hlavní obsah

Svlékni se, poručili 13letí hoši spolužačce a pak ji znásilnili

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Zatáhli ji do křoví a poručili: „Svlíkni se nebo dostaneš do huby.“ Pak ji znásilnili. Třináctiletá dívka z Domažlicka si hrůzný zážitek se svými stejně starými spolužáky nechávala dlouho pro sebe. Nakonec se svěřila kamarádce a ta ji přesvědčila, ať to řekne učitelce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Oba mladí hříšníci v pátek stanuli před domažlickým soudem, který začal případ projednávat za zavřenými dveřmi. Veřejný byl pouze rozsudek, ale ani ten nesmí být podle zákona publikován ve sdělovacích prostředcích do doby, než nabude právní moci. A po pátečním jednání pravomocný není. Obhájci si nechali lhůtu pro případné odvolání.

Samosoudce Jan Švígler v odůvodnění svého rozhodnutí uvedl, že z provedených důkazů je nepochybné, že se skutek stal.

„Společně nezletilou dívku odvedli do křoví, kde jí nařídili, aby se svlékla, jinak že ji zbijí. Pak si na ni lehli a vykonali soulož,“ popsal soudce, co se během pětadvaceti minut odehrálo v blízkosti domažlického autobusového nádraží.

Podle soudce se oba dopustili zavrženíhodného jednání, svědčícího o naprosté neúctě k základním lidským hodnotám. „O jejich charakteru vypovídá i to, že když přišli po spáchaném činu do školy, chlubili se, že než půjdou do pasťáku, tak si aspoň si zašu......,“ uvedl soudce při odůvodňování verdiktu, který si spolu s obžalovanými vyslechli i rodiče.

Z posudku odborníků podle soudu vyplynulo, že k nápravě potřebují oba hoši pevné vedení a přísný režim. To v jejich případě zaručuje pouze ochranná výchova.

Omluvy se nedočkala

Oba mladíci po činu žádnou lítost neprojevili. Znásilněná dívka se žádné omluvy nedočkala. Svého činu litoval před soudem jen jeden z mladíků. „Ten druhý se tvářil, jako by se nic nestalo. Dokonce se cítil dotčený tím, že musel jít před soud. Tvrdil, že si dívka kalhoty sundala dobrovolně a pohlavnímu styku se nebránila,“ prohlásil soudce.

Poškozenou dívku má v opatrovnické péči pětačtyřicetiletá žena z Domažlicka. Znásilněním osvojené dcery byla v šoku.

„Kladla jsem jí na srdce, že si má dávat před cizími muži pozor, aby s nimi nikam sama nechodila. Nenapadlo mě, že bych ji měla varovat i před spolužáky,“ řekla zhroucená matka.

O znásilnění dcerky se dozvěděla od vedení školy. „Zavolal mi ředitel a povídá: Paní, sedíte? Myslela jsem si, že holka má nějaký průšvih ve škole. Pak mi řekl, co se stalo,“ pokračovala žena.

Přiznává, že dcera je jak fyzicky, tak rozumově pozadu, ale jak sama říká, snaží se to všechno postupně dohnat. „Chci dokázat, že když funguje výchova v rodině, vyrostou všechny děti, tedy i romské, ve slušné lidi,“ prohlásila matka.

Nemá to ale vůbec jednoduché. „Holka je hrozně důvěřivá a toho chuligáni ve třídě zneužívají,“ popisuje strasti žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám