Hlavní obsah

Státní zástupkyně obžalovala čtyři radikály v kauze Vítkov

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Kauza loňského dubnového žhářského útoku ve Vítkově míří k soudu. Státní zástupkyně odeslala ke Krajskému soudu v Ostravě obžalobu na čtyři obviněné neonacisty.

Článek

Od konce loňského léta, kdy byli mladíci obviněni, se na právní kvalifikaci nic nezměnilo. „Všichni jsou obžalováni z pokusu o vraždu ve druhém odstavci. Hrozí jim dvanáct až patnáct let, případně doživotí,“ uvedla Bilíková

Policie obvinila Jaromíra Lukeše a Václava Cojocaru z Opavy a Ivo Müllera a Davida Vaculíka z Horního Benešova na Bruntálsku. Všichni jsou příznivci krajní pravice.

Podle výsledků vyšetřování muži vhodili do domu tři zápalné láhve. Policie po nich pátrala několik měsíců, zatkla je v srpnu. Někteří z nich se k činu přiznali, jeden  dokonce rodině poslal omluvný dopis.

Soud se čtyřmi pravicovými radikály pravděpodobně začne do jara. "Spis má celkem 3000 stran. Soudce, kterému bude případ přidělen, se s ním bude muset nejprve seznámit. Předpokládám, že hlavní líčení bude nařízeno během několika málo měsíců," řekla ČTK Bilíková.

Při loňském dubnovém útoku zcela shořel rodinný dům, čtyřletá dcera Natálka utrpěla popáleniny na 80 % těla, zraněni byli i její rodiče. Dítě bylo několik měsíců v nemocnici, lékaři dívce transplantovali kůži po celém těle.

Z nemocnice byla Natálka propuštěna 2. prosince. Brzy se tam však bude muset vrátit, protože transplantovaná kůže na prstech špatně roste. „Natálka byla nachlazená, takže jsme pobyt v nemocnici museli odložit. Už je ale úplně v pořádku. S lékaři jsem se domluvila, že do ostravské nemocnice s Natálkou nastoupím příští pondělí,“ řekla Právu maminka Natálky Anna Siváková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám