Hlavní obsah

Zloději ukradli v motolské nemocnici počítače

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Velmi citlivá data, včetně databáze dárců kostní dřeně i čekatelů na její transplantaci a údaje dalších pacientů, ukradli v neděli večer dva zloději z jednoho operačního sálu motolské fakultní nemocnice v Praze. Odnesli si odtud tři počítačové sestavy, ve kterých byla podle původních informací zmíněná důležitá data uložena. Mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová ale informace, že by v ukradených počítačích byla databáze dárců kostní dřeně, dementovala.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

FN Motol

Článek

Jedním ze zlodějů byla přímo v nemocnici zaměstnaná cizinka. Podle informací Práva z důvěryhodných zdrojů šlo o ukrajinskou uklízečku, která měla přístup do operačních sálů. Odtud s pomocí dosud nezjištěného komplice počítače v neděli kolem půl deváté večer odnesla.

Počítače už jsou zpět v nemocnici

„Ke krádeži došlo v kanceláři operačního sálu mezi uzly A a B. V nemocnici ale mají dobře umístěné kamerové systémy, takže podle jejich záznamu jsme zjistili totožnost jedné osoby. Šlo o osmatřicetiletou cizinku, která byla zaměstnankyní nemocnice a využila toho, že měla na místo činu přístup. Ovšem při následné domovní prohlídce jsme u ní počítače našli a už jsou zpět v Motole,“ upřesnila v úterý mluvčí pražské policejní správa Andrea Zoulová.

Ukrajinku trvale žijící v Praze 5 už tedy policie zadržela, posadila do cely předběžného zadržení a obvinila z krádeže, za což jí hrozí až pětileté vězení. Její komplic však zatím kriminalistům uniká.

O citlivé údaje v počítačích se nezajímala

Podle Zoulové nebyla data uložená v počítačích nijak ohrožena, cizinka se prý přiznala, že chtěla jen přístroje prodat a o údaje v nich se vůbec nezajímala. Vzhledem k tomu, že obviněná s vyšetřovateli spolupracuje a nebyla dosud v Česku trestána, do vazby s největší pravděpodobností nepůjde.

Mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová Právu v úterý potvrdila, že sice došlo ke krádeži počítačů s citlivými daty, nicméně by k nim zloději neměli mít žádný přístup.

„Oni sice ukradli přístroje, ale nemají k nim hesla a přístupové kódy, takže se nikdo nemusí bát, že by se k těm údajům někdo cizí dostal,“ podotkla Jurinová.

Jurinová v úterý odpoledne posléze dementovala původní informace z nemocnice, že by v ukradených počítačích byla nějaká databáze dárců kostní dřeně a čekatelů na ní, či jakákoli jiná osobní data pacientů.

„Takové údaje o kostních dřeních nejsou ani v prostoru nemocnice, nýbrž v IKEM. V té síti byly pouze informace o operačním rozpisu operujících lékařů, které navíc byly pod přístupovým kódem těch lékařů. Žádná jiná data tam nebyla a už vůbec ne, co se týká transplantačního programu,“ uvedla Jurinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám