Hlavní obsah

V Jeseníkách zemřel pod lavinou muž, nezachránil ho ani speciální vyhledávač

Právo, Novinky, alf, pak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník
Aktualizováno

Ve Velké kotlině v Jeseníkách zemřel v neděli skialpinista. Zasypala ho lavina. Muži se snažili pomoci záchranáři, ale neúspěšně. Muž měl u sebe aktivní lavinový vyhledávač, pomocí něhož ho záchranáři rychle našli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muž byl ve Velké kotlině ještě se svým kamarádem. Oba muži podle záchranáře Horské služby Jeseník z Ovčárny traverzovali přes lavinová pole. První z lyžařů přes ně úspěšně přejel. Jeho kamarád však takové štěstí neměl. „Přibližně sto metrů nad ním se utrhla lavina, která jej doslova smetla do údolí. Zastavila se až po asi pěti stech metrech,“ potvrdil dispečer.

Když na místo dorazili záchranáři, druhý muž už svého kamaráda našel a vyhrabal z hloubky asi 75 centimetrů. „Lavina nebyla hluboká. Masa sněhu však lyžaře valila přes skalnatý terén. S největší pravděpodobností byl mrtvý ještě předtím, než se lavina zastavila,“ dodal záchranář.

Skialpinista podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáše Humpla utrpěl mnohačetné zlomeniny a vnitřní zranění. Resuscitace byla neúspěšná. Jak Právu upřesnila mluvčí bruntálské policie Pavla Tušková, jednalo se o pětatřicetiletého muže z Olomoucka.

„Je  riziko pohybovat se na takových strmých svazích. Nemůžeme všechnu vinu svalit na toho skialpinistu, ale rozhodně tam neměl co dělat,“ doplnil Klimeš.

Vzhledem k tomu, že muži měli u sebe přístroj pro případné rychlé nalezení v lavině, je pravděpodobné, že si byli nebezpečí vědomi. Kromě přístroje měli u sebe i lopatu.

V Jeseníkách je nyní třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály. Horská služba ho vyhlásila v pátek. Sesun laviny podle ní hrozil mimo vyznačené trasy, kde by se lidé neměli pohybovat.

Právě místo, kudy se muž vydal, oblast Velké kotliny,  patří mezi lavinami nejohroženější oblasti v Jeseníkách.

Vlivem sněžení a větru se v posledních dnech na závětrných svazích hor uložilo velké množství nového sněhu. Sněhová vrstva je však nestabilní. Proto už třetí den informuje horská služba v Jeseníkách o možnostech deskových lavina a nedoporučuje lyžařům a ostatním návštěvníkům pohoří pohyb ve volném terénu.

Podle záchranářů z horské služby je současný  3. stupeň lavinového nebezpečí, tou nejzrádnější situací. Túry po horách už totiž vyžadují zkušené posouzení, přesahující běžné zkušenosti.

Vlivem sněžení a větru v posledních dnech se na závětrných svazích uložilo velké množství nového sněhu, který není stabilní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám