Hlavní obsah

Cizinec v těle převážel čtyři ampule s kokainem

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Sto šedesát gramů kokainu převážel přes Českou republiku ve svém těle devětadvacetiletý cizinec původem z Afriky. Olomoučtí celníci na drogu přišli při čtvrteční kontrole mezinárodního rychlíku z Polska do Rakouska. Pasažér převážel čtyři kusy drobných balíčků s kokainem v tělních dutinách.

Článek

„Celníci si všimli si jednoho z cestujících, který vykazoval indicie naznačující pašování drogy. Pocházel z oblasti západní Afriky a trvalý pobyt měl v Evropské unii,“ přiblížila mluvčí Celního ředitelství v Olomouci Marie Bortlová.

U cestujícího celníci provedli další kontroly kvůli detekci přítomnosti omamné psychotropní látky. Ty výskyt drogy v těle potvrdily. „Používáme účinné metody k jejich odhalování, ale z taktických důvodů je nelze zveřejnit,“ konstatovala mluvčí.

Drogy v tělních dutinách

Následné rentgenové a CT vyšetření s jistotou prokázalo, že muž ukrývá v tělních dutinách čtyři kusy kontejnerů s neznámou látkou. Po vyloučení těchto předmětů z těla, podrobení drogovému testu a orientačním vážení celníci zjistili, že šlo o 160 gramů kokainu.

V současné době je cizinec ve vazbě. Případem se zabývá Celní protidrogová jednotka Generálního ředitelství cel. Muži hrozí trest odnětí svobody v délce od dvou do deseti let. Pašování kokainu v tělních dutinách je velmi nebezpečným trendem. V případě poškození obalů drogy dochází k okamžitému úmrtí pachatele.

„Tato metoda pašování má přesto vzrůstající tendenci. Jen v roce 2009 čeští celníci zabránili pašování kokainu do České republiky tímto způsobem ve dvanácti případech,“ dala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám