Hlavní obsah

Za facku postiženému dítěti dostal otec podmínku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dvanáct měsíců vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky a dohled probačního úředníka - to je trest pro jednatřicetiletého muže z jižního Plzeňska za facku, kterou vlepil svému dvouletému synovi trpícímu vodnatelností mozku, čímž jeho zdravotní stav ještě výrazně zhoršil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozhodla o tom soudkyně Okresního sodu Plzeň-jih Drahomíra Regnerová. Muže uznala vinným z trestného činu ublížení na uzdraví, za což mu hrozil až pětiletý trest. „Při rozhodování o výši trestu jsem vzala v úvahu jeho dosavadní bezúhonnost, dobrý posudek z místa bydliště a také to, že se k činu doznal,“ uvedla soudkyně.

Verdikt soudu se otec dítěte dozvěděl z úředního dopisu. Soudkyně totiž zvolila rozhodnutí trestním příkazem od stolu místo hlavního líčení.

Důkazy shromážděné státním zástupce byly pro ni dostačují pro jednoznačné prokázání viny.  Rozhodnutí je pravomocné, odsouzený muž proti němu nepodal žádný opravný prostředek.

Muž měl dítě hlídat

K události došlo loni v srpnu. Muž podle policie vztáhl ruku na dítě v době, kdy ho měl svěřeno k hlídání. „Když bylo k neutišení, dal mu facku,“ řekl mluvčí policejního ředitelství Plzeň-jih Libor Pilař. Rána, kterou chtěl otec chlapce s vrozenou vadou umlčet, mířila přímo na hlavu a měla takovou razanci, že se dítě dostalo do kritického stavu

„Došlo k pohybu mozku a přetržení žil, které následně vedlo k nitrolebnímu krvácení,“ upřesnila Regnerová. Chlapec postupně ztrácel vědomí a musel být okamžitě převezen do nemocnice, kde se ho lékařům během deseti dnů podařilo stabilizovat a odvrátit hrozící trvalé následky .

Policie se o případu dozvěděla od lékařů z nemocnice, kteří měli podezření, že úraz si dítě nemohlo způsobit samo. Otec nejprve zapíral, ale pod tíhou důkazů se k úderu doznal. Dítě je v současné době v péči prarodičů. V předběžném opatření o tom rozhodl opatrovnický soud.

Vodnatelnost mozku je vývojová anomálie, při níž mozková část hlavy u dítěte je nápadně větší než obličejová.

„K takovému dítěti musejí rodiče přistupovat jinak než ke zdravému. To dítě nemůže za to, jak se chová, i když to někdy vypadá, že jde o rošťárnu. Pokud to nelze zvládnout, je lepší umístit dítě do ústavu,“ reagoval na případ klatovský psycholog Karel Havlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám