Hlavní obsah

Policejní passaty nově poskytují první pomoc, včetně oživování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté na středočeských dálnicích budou vozit ve svých vozech defibrilátory k zachraňování lidí se srdeční zástavou. Zatím tyto přístroje dostalo pět posádek policejních passatů a jeden bude umístěn v budově krajského ředitelství. Novinářům to řekl ředitel středočeské policie Václav Kučera.

Článek

Podotkl, že policisté mnohdy přijíždějí k nehodám jako první, a defibrilátory tak budou vítanou pomůckou. Posádky jsou proškoleny a měly by umět poskytnout kvalifikovanou první pomoc.

"Pokud by policisté v inkriminované době zrovna stíhali pachatele přestupku, dostane přednost zachraňování životů," poznamenal Kučera.

Ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek pořízení defibrilátorů pro policii uvítal. Podotkl, že při záchraně lidských životů jde o každou vteřinu.

"Společně se záchrankou pracujeme na tom, abychom o sobě věděli a pomohli tam, kde je potřeba," shrnul Kučera. Za projektem s názvem Středočeská šance podle něj stojí krajské policejní ředitelství a středočeský hejtman a podporuje ho i územní středisko záchranné služby.

Malá skříňka s defibrilátorem přitom může umístěna na snadno dostupných místech, jeden přístroj stojí podle Kučery 40 000 korun. Automatické defibrilátory si v posledních několika letech zapůjčují na prvoligové zápasy hokejové, fotbalové i basketbalové kluby.

Reklama

Výběr článků

Načítám