Hlavní obsah

Dealer se zpovídá ze smrti zfetované dívky, která chtěla vylétnout z balkónu

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Za orální sex, jízdenky na tramvaj, mobilní telefon, DVD přehrávač anebo kradené věci nabízel svým klientům pervitin po dobu šesti let 53letý Ondrej Gyngo z Liberce. Někomu poskytl drogy i zadarmo, na což doplatila 17letá dívka. Ta po požití opakovaných dávek pervitinu skočila z balkónu a na následky zranění zemřela.

Foto: Barbora Silná, Právo

Ondrej Gyngo se u soudu zodpovídá z rozsáhlého prodeje drog.

Článek

Před senátem liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem se ve středu dopoledne začal vazebně stíhaný Ondrej Gyngo zodpovídat z vydírání a nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Hrozí mu až patnáct let vězení.

„Nejméně od poloviny roku 2002 do prosince 2008 ve 24 případech neoprávněně nabízel, prodal či jinak opatřil psychotropní látku,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně s tím, že Gyngo ve třech případech prodal drogy dokonce osobám mladším patnácti let a v dalších čtyřech případech osobám mladším osmnácti.

Omámená dívka se pustila se slovy "budu létat "

Sedmnáctileté dívce, která po požití drog zemřela, dával drogy opakovaně a dlouhodobě. Žena byla na pervitinu závislá a opakovaně se pro svůj špatný psychický stav dostala do péče lékařů.

V květnu 2008 ji lékaři kvůli toxické psychóze, která se projevovala halucinacemi, paranoidním syndromem a dalšími příznaky hospitalizovali v Psychiatrické léčebně v Kosmonosech. Odsud si ji ale začátkem června její vlastní matka vyzvedla a podepsala za ni reverz. V užívání drog tak její dcera mohla pokračovat.

„Další dávku jí předal 18. července okolo 23. hodiny a pak opět ve tři hodiny, čímž ji přivodil stav úzkosti a psychické tenze, zmatenost a nadměrnou aktivitu, nervozitu, halucinace a paranoidní myšlení,“ popsala dívčin stav státní zástupkyně.

Některé věci jsou ale vymyšlené, protože mě někteří lidé chtějí dostat ještě do většího stresu.
obžalovaný Ondrej Gyngo

Ondrej Gyngo přitom věděl, jak vážný je dívčin stav, ale přesto z bytu odešel. V odpoledních hodinách pak přelezla zábradlí na balkóně, visela za ruce dolů a se slovy, že bude létat, se pustila. Na následky mnohočetných zraněních na místě zemřela. Gyngo u soudu své jednání nepopírá.

„Některé věci jsou ale vymyšlené, protože mě někteří lidé chtějí dostat ještě do většího stresu. Drogy jsem dával, ale často zadarmo anebo za nějaké věci, které mi přinesli do zástavy,“ vypověděl.

Svým klientům dával údajně „tak jednu čáru“, když mu zbylo. Drogy si prý nakupoval za 500 až 1000 korun jednu dávku. Peníze si na to obstarával buď ze sociálních dávek anebo z drobných krádeží. „Chodil jsem třeba do obchodu a kradl šampóny,“ konstatoval.

Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám