Hlavní obsah

Sestry vysoudily 220 tisíc jako náhradu za smrt matky

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychnov nad Kněžnou

Sestry (23 a 19) z Rychnova nad Kněžnou dostanou každá 220 tisíc korun od dopravní společnosti Audisbus za tragickou smrt své matky. V úterý o tom rozhodla samosoudkyně Krajského soudu v Hradci Králové Věra Adámková.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání. Sestry původně požadovaly jako náhradu nemajetkové újmy celkem 1,2 miliónu a u soudu prokázaly, že událost jim zcela změnila život. Zvláště starší z dívek byla na matce citově velmi vázaná a po její náhlé smrti se ocitla v téměř bezvýchodné situaci.

„Matka ji udržovala na studiích, a když zemřela, nezvládla to a musela na univerzitě skončit,“ uvedl již dříve právník sester Josef Duben.

Soudkyně Adámková zdůvodnila, že částka je přiměřená i s ohledem na to, že každá ze sester už dříve obdržela odškodnění podle Občanského zákoníku ve výši 240 tisíc. Audisbus je také podle verdiktu povinen zaplatit bezmála 18 tisíc korun za soudní náklady a musí sestrám uhradit výdaje s procesem.

Matka dívek zemřela ve svých devětačtyřiceti letech v prosinci roku 2005 při dopravní nehodě. Minibus, patřící Audisbusu a řízený Pavlem Varadym, tehdy nedal v Rychnově přednost řidičce trabantu, která vjela do křižovatky na zelenou. Vozidla se čelně srazila a řidička na místě zemřela. Vyšetřování určilo jako viníka řidiče minibusu a soud jej potrestal.

Reklama

Výběr článků

Načítám