Hlavní obsah

Počítačový pirát z Německa je ve vazbě

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Česká justice udělala v pondělí první krok k vydání mezinárodně hledaného Christiana Töppera do Německa, kde figuruje na seznamu nejhledanějších počítačových zločinců a tamní policie po něm pátrala osm let.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Osmatřicetiletého Němce Christiana Töppera přivedla k soudu ozbrojená eskorta.

Článek

Osmatřicetiletého člena gangu internetových podvodníků zadrželi v sobotu na Klatovsku místní kriminalisté, přičemž tip na jeho pobyt dostali od čtenáře Práva, který reagoval na pátrací relaci policie. Krajský soud v Plzni Töppera v pondělí poslal do předběžné vazby, a to do doby, než bude rozhodnuto o jeho případném vydání do Německa, které o něj požádalo cestou eurozatykače.

„Soud rozhodl o vazbě z obavy, že by se cizinec mohl na svobodě dál skrývat,“ uvedla mluvčí soudu Alexandra Vaňková.

Žádost o pomoc při pátrání po Töpperovi zveřejnila česká policie minulý týden ve středu s tím, že se zřejmě zdržuje na našem území. Poté se anonymně ozval svědek, který detektivům upřesnil jeho pobyt.

„Zadržení proběhlo bez komplikací. Cizinec se ukrýval v jednom z objektů, kde jsme provedli i zásah. Využili jsme momentu překvapení, takže muž nestihl nijak vzdorovat,“ řekl policista obeznámený s případem.

Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké se Töpper v minulosti podílel v rámci organizované mezinárodní skupiny na podvodných převodech peněz na internetu a na machinacích s platebními kartami se škodou v řádu několika miliónů eur. Za to prý v minulosti dostal trest přes čtyři roky vězení, ale před nástupem za mříže zmizel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám