Hlavní obsah

Vězeň v Ostravě šokoval soudce, nechce na Vánoce domů

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Vlastním uším před několika dny nevěřil soudce Okresního soudu v Ostravě, když rozhodoval o žádosti odsouzeného profesionálního řidiče o podmíněné propuštění na svobodu. Podnikatele, jehož do ostravské věznice přivedly statisícové dluhy a do konce trestu mu zbývají už jen čtyři měsíce, chtěl soudce pustit na Vánoce domů. Když před něj ale třiačtyřicetiletý Josef Plánka předstoupil, všechno bylo úplně jinak.

Foto: Aleš Honus, Právo

Díky dobrému chování má Josef Plánka volný pohyb po věznici. Jednou z jeho povinností je úklid v administrativní budově.

Článek

„Zeptal jsem se ho, zda na své žádosti trvá, a dostalo se mi odpovědi, že si to rozmyslel a raději si odsedí celý trest. Zaskočilo mne to, ale na takové rozhodnutí má právo,“ řekl soudce Igor Krajdl.

Dodal, že při jednání nabyl dojmu, že se muž pravděpodobně nemá kam vrátit. Každý rok se totiž k soudu dostane několik případů bezdomovců, kteří se úmyslně nechávají zavřít za drobné krádeže, aby nemuseli trpět mrazy.

Až mne na jaře pustí, zaměstná mne starší syn, který se mezitím ujal firmy.
Josef Plánka

Josef Plánka z Ratiboře na Vsetínsku, který byl odsouzen za krádež na 12 měsíců, však není bezdomovec. O svůj dům sice kvůli dluhům přišel, stále v něm ale může s rodinou bydlet formou nájmu.

Doma na něj čeká manželka, šestnáctiletý syn a další dvě dospělé děti. Přesto se rozhodl strávit Vánoce a pak ještě čtyři měsíce v kriminálu, kde podle svých slov zhubl o 27 kilogramů.

V zimě by prý nenašel práci

Předčasný nástup na svobodu se mu prý nevyplatí. V zimě by stejně nenašel práci, a navíc se bojí, že by v podmínce nemusel obstát. „Stejně bych teď nenašel práci. Až mne na jaře pustí, zaměstná mne starší syn, který se mezitím ujal firmy,“ dodal vězněný autodopravce s tím, že už chce mít tuhle životní etapu za sebou.

„Zbývají mi čtyři měsíce, takže pokud by mne propustili, byl bych možná i pět let v podmínce. Musel bych si dávat pozor, a to je těžké, protože v tomhle podnikání jste pořád jednou nohou v kriminále. A já bych už chtěl mít celý trest za sebou a z vězení vyjít s čistým štítem,“ řekl odsouzený muž.

Ve výkonu trestu je Plánka poprvé. Předtím už ale dostal podmínku a také byl odsouzen k 400 hodinám obecně prospěšných prací, které ještě nevykonal. „Dřívější tresty souvisejí s mým podnikáním a velkými dluhy. Poprvé jsem byl odsouzen za neplacení daní a pojistného. Další dva tresty mám za zneužití tankovací karty,“ řekl Plánka.

Leasing už mám naštěstí splacený, ale i tak budu splácet dluhy až do konce života.
Josef Plánka

Na vysvětlenou dodal, že s firmou, pro kterou jezdil, měl dohodu, že může využívat její kartu na nákup pohonných hmot. Protože mu firma dlužila 170 tisíc korun, rozhodl se vzít spravedlnost do svých rukou a kartu používal pro svou potřebu.

„Přečerpal jsem o 45 tisíc více. Byla to chyba, měl jsem ty dluhy řešit jinak. Problém byl ale v tom, že jsem ty peníze potřeboval hned, protože jsem splácel leasing a hrozilo, že přijdu o auto,“ řekl Plánka, který ví, že na svobodě to nebude mít jednoduché.

„Budu se muset hodně otáčet, protože dluhy se vyšplhaly na 600 tisíc korun. Leasing už mám naštěstí splacený, ale i tak budu splácet dluhy až do konce života,“ říká vězeň, který se díky dobrému chování může volně po věznici pohybovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám