Hlavní obsah

Policisté dopadli vraha stařenky po 18 letech

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Mrtvolu 83leté ženy a jejího psa nalezli policisté, když na upozornění sousedů násilně otevřeli jeden z bytů v Karlových Varech-Dalovicích. Z dosavadního šetření vyplývá, že jde o násilnou smrt. Tak tímto způsobem 13. srpna roku 1991 policie informovala veřejnost o případu vraždy, který později odložila s tím, že se pachatele nepodařilo zjistit. Až nyní, po osmnácti letech, brutální zločin objasnili západočeští kriminalisté.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Z vraždy podezřívají jednapadesátiletého Slováka, který se v devadesátých letech pohyboval v České republice a později byl vyhoštěn zpět na Slovensko.

„Trestní spis s návrhem na zahájení trestního stíhání podezřelého muže pro vraždu s loupežným motivem jsem odeslala na Krajskou prokuraturu do Košic, kde je cizinec trvale hlášen k pobytu,“ řekla Právu Václava Brýdová z Krajského státního zastupitelství v Plzni.

O bližších podrobnostech případu ale nechtěla hovořit. „V této chvíli, kdy ještě nevím, jak se k našemu návrhu postaví slovenští kolegové, by zveřejnění podrobností mohlo ohrozit další průběh vyšetřování,“ vysvětlila státní zástupkyně. Potvrdila pouze, že Slovák údajně vraždil pro majetkový prospěch. Jakým způsobem měl podezřelý muž stařenku zabít nechce státní zastupitelství z taktických důvodů zatím upřesnit.

Impulsem pro znovu otevření případu byly podle Brýdové nové informace od slovenské policie, které si vyžádali krajští kriminalisté poté, co si starý spis znovu prošli.

Skutek by byl za dva roky promlčen

Podle informací mluvčího košické krajské prokuratury Milana Filička už spisový materiál z České republiky dostala přidělený příslušná prokurátorka. „Ta se s jeho obsahem zatím seznamuje a příští týden by měla rozhodnout, zda proti podezřelému bude zahájeno trestní stíhání,“ upřesnil Filička.

Podezřelý Slovák má smůlu, stačilo ještě dva roky, aby se na něho nepřišlo, a už by byl skutek promlčen. Žádný trest by mu tak nehrozil. Teď naopak může skončit ve vězení až na 15 let.

Tento případ vraždy ze seznamu pomníků není jediným, který se nyní s odstupem času podařilo detektivům z odboru obecné kriminality Krajského policejního ředitelství v Plzni objasnit. Pod novým vedením dopadli letos v červnu pachatele vraždy muže, který zmizel před půldruhým rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám