Hlavní obsah

Šéfa celníků odposlouchávali půl roku jeho vlastní kolegové

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Celního úřadu v Mostě Karel Sobík minulý týden obdržel bronzovou medaili za vzornou službu. Téhož člověka přitom lidé z jeho rezortu tajně několik měsíců odposlouchávali v souvislosti s vyšetřováním jednoho z největších případů nelegálního obchodu s motorovou naftou.

Článek

Právu se podařilo získat důkazy o tom, že šéf celníků měl napíchnutý soukromý mobil půl roku. Jeho číslo figuruje mezi dalšími téměř dvěma desítkami odposlouchávaných telefonů v trestní kauze daňových úniků litvínovské společnosti Setadiesel, kde bylo následně obviněno sedmnáct lidí.

Není mezi podezřelými

Jenže šéf mosteckých celníků mezi podezřelými není a navíc Právo zjistilo, že postup, jakým Sobíkovi kolegové získali svolení k odposlechu jeho telefonu, provází řada podivností.

Ty nahrávají spíše tomu, že informace získané z odposlechu Sobíkova telefonu, neměly sloužit pro účely trestního stíhání, ale mohou být použity k jeho diskreditaci či vydírání. O tom, že odposlouchávaný telefon patří Sobíkovi, oficiálně nevěděla totiž ani dozorující státní zástupkyně a ani soudce, který ho povoloval.

...z telefonu se při volání ozývaly zvláštní doprovodné zvuky něco jako ozvěna. Jestli se budu bránit? To ještě nevím, spíš ne. Jsem rád, že jsme z toho vyšel s čistým štítem.
Karel Sobík, ředitel Celního úřadu v Mostě

Jak je takový postup možný?

Celníci z odboru pátrání a dohledu Celního ředitelství v Ústí nad Labem v žádosti o vydání k příkazu k odposlechu uvedli v kolonce o uživateli k tomuto číslu „neustanovená osoba vystupující pod jménem Karel“. Tvrdili, že tento člověk radí jednomu z hlavních organizátorů podvodu s motorovou naftou, jak postupovat při realizaci nelegálních obchodů, zejména jak se vyhnout placení spotřební daně.

Háček je však v tom, že "ustanovit" majitele čísla nebyl vůbec problém, protože, jak si Právo ověřilo, je zaregistrované u operátora na jméno Karel Sobík. Takže žádná anonymní simkarta nebo jinak utajený uživatel.

Požádali o prodloužení odposlechu

Zarážející je i další postup, kdy celníci o tři měsíce později požádali o prodloužení odposlechu Sobíkova čísla jako opět na neustanovenou osobu bez dalšího zdůvodnění. Že jde o Sobíka, museli jednoznačně poznat při vyhodnocení odposlechů.

Právo mělo možnost si některé monitorované hovory poslechnout. V nich se nesčetněkrát Sobík představuje celým jménem, a dále například při platbě přes telefon potvrzuje operátorce do banky všechny osobní údaje. Navíc z některých hovorů, kde řeší pracovní věci, je jasné, jakou profesi dělá a v jakém je postavení.

Když Právo Sobíka kontaktovalo a sdělilo mu, že měl odposlouchávaný telefon, byl tím zaskočen.

„Oficiálně nic nevím. V jednom období jsme měl určité pochybnosti, to když se z telefonu při volání ozývaly zvláštní doprovodné zvuky něco jako ozvěna. Jestli se budu bránit? To ještě nevím, spíš ne. Jsem rád, že jsme z toho vyšel s čistým štítem. Je fakt, že některým kolegům už asi ruku nepodám,“ reagoval Sobík.

Potvrdil, že číslo na jeho mobilní telefon zná řada jeho spolupracovníků z celního ředitelství. „Je to sice soukromé číslo, ale řeším přes něj i pracovní věci. Kolegové mi na něj normálně volají,“ dodal.

Státní zástupkyně nechce odposlech komentovat

Oficiálně by měl být Sobík o odposlechu vyrozuměn soudem až po pravomocném rozhodnutí v trestní věci, ve které byl monitorován. Do šesti měsíců pak může podat k Nejvyššímu soudu návrh na přezkoumání zákonnosti odposlechu.

Co na to říká dozorující státní zástupkyně Dagmar Pětníková z Vrchního státního zastupitelství v Praze, která vyšetřování případu dozoruje a která se může cítit ze strany celních detektivů podvedená?

„Nebudu se k tomu vyjadřovat. Ta věc je před skončení, nerada bych v tuhle chvíli nějak komentovala postup celních orgánů,“ řekla stručně. Reagovat se příliš nechtělo ani šéfovi Celního ředitelství v Ústí nad Labem Jiřímu Marbachovi.

Právě on Sobíka navrhl na ocenění za příkladné plnění služebních povinností a dosahování výborných výsledků. „Momentálně tahle záležitost nepatří na veřejnost . Kdybyste byl na mé straně, tak byste hrál stejně,“ řekl na dotaz Práva Marbach, zda věděl o tom, že Sobík měl odposlouchávaný telefon.

Vedení odmítá verzi války mezi celníky

K postupu, jaký celníci zvolili při žádosti o povolení odposlechu řekl, že „někdy se věci nemusejí hned pojmenovávat. Ono to nemusí být také hned zřejmé, až postupně, když odposloucháváte, zjišťujete, kdo ke komu patří“. K postupu při následné žádosti o prodloužení odposlechu uvedl, že tam už by mělo být poznat, kdo ke komu patří.

Vedení severočeských celníků odmítá verzi, že by za celou záležitostí mohla být válka mezi celníky.

„Dosud nebyly zaznamenány žádné náznaky vyřizování účtů mezi celníky, nebo že by nějaké skupiny osob, ať už uvnitř nebo vně celní správy, chtěly ředitele Celního úřadu Most popřípadě jiné osoby v celní správě kompromitovat,“ sdělil jejich mluvčí Jiří Nejedlý.

Vyšetřování kauzy spojené se společností Setadiesel provází více podivnosti. Právo před časem upozornilo na to, že ze spisu unikly důvěrné informace, které se dostaly k obviněným. Únik interní zprávy z prověřování nebyl ale jediným přehmatem.

Vyšlo také najevo, že se obviněnému šéfovi firmy Setadiesel Ladislavu Mandíkovi dostal do rukou v předstihu seznam desítek firemních vozidel s tím, že tato vozidla chtějí celníci nechat zabavit kvůli celnímu dluhu a že má šanci je rychle převést na někoho jiného. Za to chtěl po Mandíkovi neznámý člověk osm miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám