Hlavní obsah

Jonák po letech ve vězení žádá o obnovu procesu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý majitel pražského erotického podniku Discoland Sylvie Ivan Jonák, odsouzený na 18 let za objednání vraždy své manželky a jejího milence v roce 1994, nyní žádá o obnovu celého procesu.

Článek

Podle svého advokáta Luboše Prokeše chce Jonák prokázat, že vraždy si ve skutečnosti objednali stejní lidé, kteří stáli i za útokem na něj z téhož roku.

„Právě z procesu týkajícího se plánované vraždy Jonáka vyplynuly nové skutečnosti i pro jeho vlastní kauzu,“ řekl k tomu Právu Prokeš.

„Vidíme v obou útocích jasnou provázanost, rádi bychom prokázali, že objednavatelé byli stejní,“ poznamenal Prokeš.

Rozhodovat se bude příští týden

Právě tak ostatně argumentuje podle něj již delší dobu sám Jonák, který si trest odpykává ve valdické věznici. Soudy ho definitivně odsoudily v roce 2002, už předtím si ale část trestu odseděl. Vězení by tak mohl nejdříve opustit v roce 2014.

O tom, zda bude celý proces skutečně znovu otevřen, má pražský městský soud rozhodovat příští týden. Jonák už přitom před necelými třemi lety neuspěl se stížností k Ústavnímu soudu, který odmítl, že by v případu byla porušena Jonákova základní práva a svobody.

Ze dvou pokusů o vraždu Jonáka byl obviněn někdejší Jonákův německý společník Helmut Huger, dřívější ekonomický ředitel Discolandu Jaromír Prokop a údajný vykonavatel Karel Kučera. Všichni tři ale byli letos soudem pro nedostatek důkazů osvobozeni.

„V našem aktuálním návrhu nevycházíme ani tak z výsledku toho řízení, jako spíše z některých výslechů svědků i samotných obviněných,“ prohlásil Prokeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám