Hlavní obsah

Ostravský předák Dělnické strany byl odsouzen za brutální pouliční násilí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Bývalý předseda ostravské buňky Dělnické strany (DS) Benedikt Vácha je jedním z členů skupiny extremistů, kteří byli letos v únoru pravomocně odsouzeni za brutální pouliční násilí v Ostravě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podle předsedy Dělnické strany Tomáše Vandase už Vácha není v šéfem ostravské pobočky strany

Článek

V novém, podle slov ministra vnitra, pečlivěji připraveném vládním návrhu na zrušení DS, který má na stole Nejvyšší správní soud, však o tomto odsouzení není ani zmínka, přestože se v něm o Váchovi mluví jako o člověku s vazbami na neonacistické organizace. Na tuto skutečnost upozornil aktivista Markus Pape na romském serveru romea.cz.

V listopadu 2005 v rámci oslav fotbalového vítězství ČR nad Norskem podle rozsudku Vácha s dalšími lidmi brutálně napadl a zranil několik lidí, které si náhodně vyhlédli v ostravských ulicích. Někteří z útočníků podle svědků i hajlovali. Mezi zbitými byl policejní důstojník, vracející se z restaurace domů, a také náhodně procházející novinář, který venčil psa.

Neshody kolem Váchova členství ve straně

Benedikta Váchu nejprve Okresní soud v Ostravě zprostil viny, v odvolacím řízení mu ale krajský soud letos v únoru vyměřil dva roky vězení s podmíněným odkladem na 28 měsíců. Rozsudek už je pravomocný.

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas na informaci Práva v úterý reagoval tvrzením, že Vácha už není od února předsedou ostravské organizace a nový předseda zatím nebyl zvolen. Důvodem pro ukončení spolupráce byl podle Vandase právě zmíněný rozsudek. Strana ovšem Váchu na internetových stránkách stále uvádí jako ostravského předsedu.

„Ještě jsme to nestihli aktualizovat,“ řekl Vandas v úterý. Ještě v dubnu ale přitom Vácha v Dělnických listech publikoval článek, ve kterém ostře útočí na muslimy, homosexuály, feministky a další skupiny osob.

Benedikt Vácha v úterý na dotaz Práva nejprve potvrdil, že je předsedou Dělnické strany v Ostravě. V dalším telefonátu ale po konfrontaci s Vandasovým vyjádřením řekl, že se stranou už nemá nic společného.

Rozsudek podle Váchy není spravedlivý. „Byl jsem odsouzen bez jediného důkazu, pouze na základě kolektivní viny. Byl to politický proces. Potřebovali mne odsoudit, protože jsem byl politický aktivní,“ řekl s tím, že si proti rozsudku podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který zatím nerozhodl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám