Hlavní obsah

Výpověď Židka z prezidia je neplatná, tvrdí jeho právník

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf kanceláře projektů a evropských fondů policejního prezidia Petr Židek bude usilovat o zneplatnění své výpovědi z pracovního poměru u policie. Podle jeho advokáta ji dostal v rozporu se zákonem.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Oldřich Martinů (vpravo) zřejmě vypověděl Petra Židka z prezidia protizákonně

Článek

"Z mého pohledu je výpověď neplatná,“ řekl Právu Židkův právní zástupce Jaroslav Jankrle. Ten už před týdnem podal trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s Židkovým zatčením v Liberci a jeho údajnou skandalizací.

"Vyhodili ho z prezidia. V Liberci, kde bydlí a kde byl zatčen, utržil ostudu, kterou lze kvalifikovat jako morální újmu,“ vypočetl advokát.  

Policejní inspekce začala Židka prověřovat koncem září kvůli oznámení, že si měl říct o úplatek při výběrovém řízení na nákup mobilních soudních síní.

Na případ ji podle Jankrleho upozornil přímo policejní prezident Oldřich Martinů, který informaci získal od svého náměstka Jiřího Nováka. Tomu měl o údajném úplatkářství Židka říct jeden z detektivů jako o poznatku z terénu. Martinů také Právu již dříve přiznal, že Židkova výpověď souvisí s jeho prověřováním inspekcí.

Jankrle: Řízení, v němž šlo o úplatek, Židek zrušil

Na dotaz, zda v případě, že se jeho úplatkářství neprokáže, může opět nastoupit na policejní prezidium, Martinů v neděli odpověděl: "Výpověď se řídí Zákoníkem práce a čistě hypoteticky jsou možné všechny varianty. Osobně jsem přesvědčen, že mé kroky ve vztahu k němu, tedy odvolání z pozice ředitele evropských fondů, byly v pořádku. Ta naděje je téměř mizivá.“

Inspekce případ od počátku nekomentuje. Podle Jankrleho celé podezření stojí na vodě. V trestním oznámení, které podal, uvádí, že oznamovatelé (tj. Novák a Martinů) inspekci zamlčeli podstatné skutečnosti pro šetření. Podstatnou skutečností mělo být podle advokáta to, že výběrové řízení, v němž si měl Židek říct o úplatek, se nikdy neuskutečnilo, a to dokonce právě z Židkovy iniciativy. Pracovník prezidia by tak případnému "klientovi“ nikdy nemohl korupční zakázku splnit.  

"K výběrovému řízení na nákup mobilní soudní síně bylo zapotřebí součinnosti vnitra a justice. Ministerstvo spravedlnosti přitom od projektu z finančních důvodů ustoupilo. Pan Židek byl poté iniciátorem zrušení soutěže,“ uvedl právník.

Samotný Židek se k aféře veřejně dosud nevyjádřil a stáhl se do soukromí. "Je úplně na dně,“ sdělil Právu jeho bývalý spolupracovník z resortu ministerstva vnitra.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám