Hlavní obsah

Policista stanul kvůli úniku Šloufových telefonátů před soudem

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 8 řeší zřejmě vůbec první případ policisty obžalovaného z úniku odposlechů do médií. Ze zneužití pravomoci veřejného činitele se před senátem zpovídá někdejší pražský policista Jiří Vacek, kterého žalobce viní z podílu na zveřejnění výpisů telefonních hovorů známého lobbisty Miroslava Šloufa.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lobbista a zakladatel Přátel Miloše Zemana Miroslav Šlouf

Článek

To, s kým si někdejší poradce bývalého premiéra za ČSSD Miloše Zemana volal v posledních třech měsících roku 2007, zveřejnila loni v lednu TV Nova. Právě její redaktor a také samotný Šlouf ve čtvrtek u soudu vypovídali jako svědci.

Vacek už za únik výpisů Šloufových telefonátů dostal letos na jaře trestním příkazem 300 hodin veřejně prospěšných prací a zákaz působení v bezpečnostních sborech po dobu jednoho roku. Proti rozsudku ale podal odpor a soud tedy musel nařídit hlavní líčení. Vackovi nyní hrozí šest měsíců až tři roky vězení, nebo zákaz činnosti.

Podle trestního příkazu se měl Vacek jako policista z Prahy 8 dostat na podzim roku 2007 k telefonnímu číslu lobbisty Šloufa, to pak údajně zanesl do trestního spisu a u Obvodního soudu v Praze 8 poté prý pod smyšlenou záminkou požádal o výpis Šloufových telefonních hovorů za poslední tři měsíce roku 2007.

„S těmi pak nakládal nezjištěným způsobem tak, že se dostaly do rukou redaktora TV Nova a ta jejich část v lednu 2008 ve dvou dnech odvysílala,“ ocitoval ve čtvrtek Právu původní rozhodnutí soudu jeho mluvčí Martin Slováček.

Podle Šloufa si to někdo objednal 

Kvůli jednomu chybějícímu svědkovi ve čtvrtek soud odročil jednání na prosinec, kdy už by mohl padnout verdikt. Předtím ale soudce vyslechl tvrzení redaktora, že se s obžalovaným nikdy až do čtvrtka neviděl a že si na to, jak se k výpisům telefonátů dostal, nevzpomíná.

Sám Šlouf pak soudu popisoval, jak jej oslovila inspekce, která případ šetřila. Od ní se prý dozvěděl tvrzení obviněného policisty, že na Šloufovo číslo narazil při vyšetřování nějakého Ukrajince a že pak lobbistovi dokonce volal, aby s ním věc konzultoval.

„Což je samozřejmě lež jako věž. Dodnes jsem přesvědčen, že si to někdo objednal, aby to mohli potom zveřejnit v televizi. Bylo krátce před prezidentskou volbou, tak si o těch konkrétních lidech můžu myslet cokoli,“ řekl ve čtvrtek Právu Šlouf.

Mezi jeho zveřejněnými kontakty byl mimo jiné šéf sekretariátu nejvyšší státní zástupkyně Josef Pavlík, který si s lobbistou telefonoval od října do poloviny prosince roku 2007 údajně nejméně ve 48 případech. Šlouf ale popřel, že by se spolu cíleně bavili o nějaké trestní kauze.

Reklama

Výběr článků

Načítám