Hlavní obsah

Žena za jízdy pohladila kočku a způsobila řetězovou nehodu

Právo, ČTK, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Kolizi čtyř osobních vozidel na silnici u Jestřebí na Českolipsku způsobila v neděli odpoledne 24letá řidička z Nymburku, která místo řízení vozidla věnovala pozornost kočce na sedadle spolujezdce. Zvěř v autě způsobila o víkendu i další nehodu na Jablonecku se škodou 50 tisíc. Podobné případy však již v minulosti způsobily také horší komplikace, dokonce i smrt.

Foto: Profimedia.cz

Zvířata se mají přepravovat v cestovních boxech.

Článek

"Ve chvíli, kdy kočku pohladila, neviděla, že před ní jedoucí Alfa Romeo zastavila, a narazila do ní,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Alfa se po nárazu odrazila do Citroenu Xsara a ten do roveru. Nehoda si naštěstí nevyžádala žádné zranění, hmotná škoda na vozidlech byla ovšem odhadnuta na 420 tisíc korun.

Za podobné nehody zodpovídají motoristé. Nesmějí zvířata přepravovat volně, ale tak, aby neohrožovali sebe, je a také spolujezdce. Řidičům, kteří by kvůli svým zvířatům někoho zranili, hrozí trestní stíhání za ublížení na zdraví.

Smrt, kterou způsobil dotěrný hmyz

O víkendu se kvůli zvířeti v autě stala havárie i na Jablonecku. V sobotu odháněl čtyřiapadesátiletý řidič v Opelu Merita pavouka. Jeho pozornost opadla, z rovné silnice vjel do hlubokého příkopu a jeho vůz skončil na sloupu veřejného osvětlení. Muž vyvázl bez zranění, škoda přesáhla 50 tisíc korun.

Ze zkušeností policistů v Libereckém kraji vyplývá, že jakákoliv volně se pohybující zvířata mohou vyvolat tragédie nebo nepříjemné nehody s velkými škodami. Například v Plavech na Jablonecku obtěžovala v první polovině 90. let minulého století řidiče vosa, snažil se jí zbavit a havaroval. Při nehodě zemřel jeden člověk.

Vím i o případu, kdy v autě vlezla pod pedály želva a řidič nemohl zabrzdit.
veterinářka

Na Liberecku převážela před několika lety jednadvacetiletá dívka ve svém trabantu kočku, jež se na ni náhle vrhla. Řidička se lekla, strhla řízení a narazila do vzrostlého stromu. Utrpěla těžké zranění - zlomeninu pažní kosti. Měla i tržné rány v obličeji. Ve stejném okrese skočil motoristovi v minulosti na volant pes a při havárii vznikla škoda 60 tisíc korun. Řidič vjel na pařez a do křoví. 

Podle veterinářů jsou v autech nevyzpytatelné hlavně volně puštěné kočky. Snadno se něčeho leknou nebo se jim nelíbí jízda a výsledkem je i skok na řidiče. Lidé by měli kočky převážet v boxech, nestačí ani, když je spolujezdec drží. Psi zase někdy chtějí z auta zaútočit na jiné zvíře za sklem a vrhnou se proti němu a někdy bohužel právě přes řidiče.

"Vím i o případu, kdy v autě vlezla pod pedály želva a řidič nemohl zabrzdit. Jedna žena zase vezla kocoura v krabici, ale vylezl z ní a nasoukal se za pedály. Marně se pokoušela zabrzdit, bála se, aby kocourovi nerozmačkala hrudník. Nakonec ho za jízdy vytáhla ven za ocas a teprve pak zastavila," uvedla veterinářka z Libereckého kraje. S ohledem na své klienty si nepřála být jmenována. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám