Hlavní obsah

Muž odsouzený za vraždu: Přivedli mě z díry na světlo, kde nevidím

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 12,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě důchodce Jiřího Škorpila (73). V dubnu 2007 v Šumperku zavraždil svou snachu (43). Škorpil se proti rozsudku na místě odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Škorpil u olomouckého krajského soudu.

Článek

Vše se podle soudu odehrálo 14. dubna 2007 ve Finské ulici v Šumperku-Temenici. Škorpil tam měl ženu zastřelit z pistole ráže devět milimetrů ranou do hlavy z bezprostřední blízkosti, když nešťastnice mezi panelovými domy venčila psa. Motivem jeho činu byly údajně vzájemné spory o majetek.

Obžalovaný však vinu nikdy nepřiznal. Tvrdil, že s vraždou nemá nic společného. V inkriminovaný den prý byl v Polsku na nákupech. Na hranici s Polskem ho také v den vraždy, když se vracel domů, policisté zadrželi. U soudu neprojevoval žádné emoce a k ničemu se nevyjadřoval.

Přivedli mě z díry na světlo, kde nevidím. Nemohu se proto soustředit. Své vyjádření bych musel napsat, ale to už nemá cenu.
Odsouzený Jiří Škorpil

„Přivedli mě z díry na světlo, kde nevidím. Nemohu se proto soustředit. Své vyjádření bych musel napsat, ale to už nemá cenu,“ řekl například v pondělí u VS Škorpil bez jakéhokoliv dalšího komentáře.

Celou kauzou se KS zabýval už podruhé. Poprvé loni a i tehdy Škorpilovi uložil stejný trest. Vrchní soud v Olomouci v prosinci 2008 na základě odvolání obžalovaného však verdikt KS zrušil a případ mu vrátil k novému projednání. Zároveň KS nařídil doplnit dokazování s tím, že je třeba provést další expertízy a výslechy svědků.

Důkazy nic nového nepřinesly

Šlo například o znalecký posudek z Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky, který měl stanovit, zda fragmenty střely nalezené v těle oběti jsou totožné s materiálem nábojů zajištěných u Škorpila. Novým důkazem byl i pokus, který měl stanovit, že se obžalovaný mohl z místa činu přemístit na českopolskou hranici v Dolní Lipce.

„Žádný z důkazů, které jsme měli doplnit, nepřinesl nic nového. Všechny, které byly provedeny, však tvoří ucelený řetězec a obžalovaného jednoznačně usvědčují,“ uvedl v rámci zdůvodnění pondělního verdiktu KS předseda senátu Eduard Ondrášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám