Hlavní obsah

Policie bleskově dopadla muže, který měl zneužít sedmiletou dívku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jen několik hodin trvalo ostravským kriminalistům, než vypátrali muže podezřelého ze sexuálního zneužití sedmileté dívky. Tu si náhodně vyhlédl na ulici v Ostravě-Porubě. Matka policii kontaktovala po dvou dnech a v policejní cele se pak podezřelý muž ocitl po několika hodinách od nahlášení případu.

Článek

Událost se odehrála minulé pondělí, policie o ní kvůli probíhajícímu vyšetřování informovala o týden později. Podle policejní mluvčí Gabriely Holčákové děvčátko odešlo nakoupit do blízké prodejny potravin s malým obnosem několik drobností.

"Obvykle bylo dítě do několika málo minut zpět, ale když se dívka tentokrát nevracela, začala ji rodina hledat,“ řekla mluvčí. Dívka byla nalezena nedaleko obchodu bez zboží.

Matka se snažila prolomit bariéru mlčení

"Děvčátko se sice chovalo jinak než obvykle, ale rodině nesvěřilo, kde celou dobu bylo a že došlo k jejímu ohrožení. Vzhledem k nezvyklému chování děvčete se však starostlivá 41letá matka snažila velmi správně s dcerou navázat kontakt a prolomit bariéru odmítání, mlčení. Děvče se až následný den v podvečer svěřilo matce s negativním zážitkem,“ řekla mluvčí.

Vyšlo najevo, že dítě oslovil neznámý muž s otázkou, zda si chce vydělat peníze. Pak ji údajně uchopil za ruku a odvlékl ji na odlehlé místo, kde se obnažil a začal před ní onanovat. "Děvčátko během činu nemohlo z místa utéci, mělo být drženo neznámým mužem. Ten ji potom převedl přes silnici zpátky k prodejně,“ dodala Holčáková.

Policie ocenila přístup rodiny

Kvůli činu policie v pátek obvinila 24letého mladíka. "Policejní komisař zahájil stíhání pro trestné činy vydírání a výtržnictví s trestní sazbou do osmi let. Soud vzal obviněného do vazby. Vyšetřování je teprve na počátku, není vyloučena ani změna právní kvalifikace nebo zjištění dalších, zásadních faktů,“ řekla Holčáková.

Policejní mluvčí dále ocenila, že matčin přístup k dítěti byl velmi citlivý a správný. "Dítě trpělo pocitem viny, neboť bylo rodinou poučeno, že nesmí nikam chodit s cizími lidmi, a tušilo, že rodina bude mít o dítě strach. Rodiče nezanedbali poučení děvčete přiměřeně věku a také velmi citlivě přistupovali k dívence v nastalé situaci,“ dodala mluvčí.

Někteří rodiče totiž nad obdobnou situací tzv. mávnou rukou, neboť se domnívají, že pokud nedošlo ke zranění dítěte, je zbytečné situaci řešit. Přitom podobné sexuální zneužití může na psychice dítěte zanechat trvalé následky a navíc hrozí, že pachatel může svůj zločin zopakovat a situace může skončit i tragicky.

Reklama

Výběr článků

Načítám