Hlavní obsah

Žena dostala za bodnutí manžela do srdce osm let

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Na osm let do vězení za vraždu manžela poslal v úterý senát táborské pobočky Krajského soudu v Českých Budějovicích čtyřiadvacetiletou Zlatu Ryšavou z Pacova na Pelhřimovsku. Podle obžaloby mladá žena loni v říjnu po předchozí hádce bodla nožem svého o čtyři roky staršího manžela.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Zlata Ryšavá v soudní síni

Článek

Ačkoli hned po činu zavolala záchrannou službu, lékaři už zraněného přivést zpět k životu nedokázali. Příčinou smrti bylo těžké bodné poranění srdce.

Obžalovaná v době činu čekala čtvrté dítě. Důvodem, proč proti manželovi zaútočila nožem, byly údajně předchozí dlouhodobé hádky, manželův alkoholismus, jeho násilnické sklony a spory o rodinné peníze. Žena se zavražděným žila pět let, více než rok byli manželé.

„Manžel mě často bil, hodně pil. Hádali jsme se dvakrát až třikrát týdně. To, co jsem udělala, byl zkrat, neuvědomila jsem si, že jsem ho bodla, myslela jsem si, že jsem ho jen škrábla,“ řekla Ryšavá před soudem.

Soud přihlédl ke složité situaci

Na otázku předsedy senátu, jak často ji manžel bil, odpověděla, že poměrně často. Občas ji prý i kopal, jednou ji dokonce pořezal rozbitou skleničkou. Napadání ze strany partnera tajila před rodinou i přáteli. „Manžel mi pořád něco nařizoval, co mám dělat. Zakazoval mi i psát dopisy kamarádkám, psala jsem je potají, ale nikdy o tom, že mne bije, jen, že mi diktuje, co mám a co nemám dělat,“ vypověděla.

K těžké situaci v rodině přihlédl i soud, když využil zákonné možnosti a výši trestu udělil pod spodní hranici trestní sazby, která u vraždy činí deset let vězení. Předseda senátu Zdeněk Kučera konstatoval, že obžalovaná žila dlouhodobě pod velkým tlakem manžela s násilnickými sklony.

Rozsudek dosud není pravomocný. Ryšavá i státní zástupce si ponechali čas na rozmyšlenou a k rozsudku se zatím nevyjádřili.

Reklama

Výběr článků

Načítám