Hlavní obsah

Policisté dopadli šiřitele počítačového viru, který uloupil cizí e-mail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Policie dopadla v uplynulých dnech 38letého muže z Prahy, který se naboural do emailové schránky ženy z jižní Moravy a jejím jménem pak rozeslal svůj počítačový virus. Ten měl smazat fotografie a grafická data adresátů.

Foto: Novinky

Článek

Muž pracuje jako správce sítě a tímto způsobem si prý chtěl ověřit své schopnosti, řekl kriminalista Jan Daněk z jihomoravské policejní správy. Pachateli hrozily dva roky vězení, jeho stíhání bylo ale podmíněně zastaveno.

Muž zneužil údaje z diskusního fóra

Aby muž získal přístup do cizí emailové schránky, vytvořil si na internetu diskuzní fórum, do něhož se zájemci museli přihlašovat pod svými hesly.

Pachatel pak jako administrátor stránek zjistil, že jedna z přihlášených se do fóra dostala poté, co použila jméno a heslo své emailové schránky. Poté, co do ní pronikl, změnil přístupové heslo a začal se schránkou zacházet po svém.

Dvanácti přátelům ženy rozeslal jejím jménem vzkaz s pozdravem a údajně úsměvným souborem, který si měli otevřít. Soubor ukrýval virus, který měl smazat jejich data. Málem se to stalo jedné z obeslaných. Její fotografie zachránil přivolaný počítačový odborník. Policie po ohlášení případu vypátrala útočníka podle počítačů, z nichž rozesílal své maily.

Pachatel vyklouzl s podmínkou

"Je to první výrobce a rozesilatel počítačových virů, jehož se jihomoravské policii dosud podařilo vypátrat," dodal Daněk.

Stíhání pachatele bylo podmíněně zastaveno, protože útokem nezpůsobil hmotnou škodu. Pokud se ale ve lhůtě, stanovené státním zástupcem, dopustí protiprávního jednání, může být za rozesílání počítačových virů odsouzen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám