Hlavní obsah

Válka Olachů skončila zatím smírem

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Spor znepřátelených Olašských klanů, ostravského a brněnského, skončil smírně. A to nejenom před senátem brněnského Krajského soudu, který projednával případ střelby mezi znesvářenými Romskými rodinami. Ladislav Daniš z ostravské větve nakonec místo hrozících 15 let za pokus vraždy od soudu odešel jen s 20 měsíci vězení za porušování domovní svobody.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Justiční stráž musela usměrňovat Olachy deroucí se do jednací síně.

Článek

Na začátku celé války byl únos mladé dívky Mercedes, která od manžela a dětí utekla se svým milencem. Po příbuzných dívky následně začala rodina opuštěného manžela požadovat navrácení věna a když se vyčerpaly slovní argumenty, rozhodli se Ostravští vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Jednu červencovou noc 2007 vtrhla pětice mužů v čele s Ladislavem Danišem zvaným Beáš do Prostějovského domu Josefa Lakatoše alias Pepičko, jenž byl s Mercedes příbuzný. Muži vyzbrojení tyčemi a holemi Lakatoše zbili, jenže na konci potyčky zazněl výstřel a zmlácený muž se zhroutil s průstřelem břicha. Jen včasná lékařská pomoc mu zachránila život.

Těžká práce s dokazováním

Podle státního zástupce vypálil ránu právě Daniš. Jenže soud měl s dokazováním těžkou práci. Defilující svědci bez uzardění tvrdili, že nic neviděli a u ničeho nebyli, přestože o několik týdnů dříve tvrdili pravý opak. Postřelený „Pepičko“ se u soudu vykrucoval a přestože původně jako střelce označil Daniše, před senátem už si zdaleka tak jistý nebyl.

Před soudem vypovídal i olašský král Jan Lípa. „Daniš na milión procent nikoho nestřelil, je to nejhodnější kluk z rodiny,“ řekl u soudu ctihodný Rom a vysvětlil, proč se u soudu tentokrát nekonalo obvyklé pozdvižení v podobě hádek, křiku a urážek na nádvoří Justičního paláce mezi znesvářenými klany. „Řekli jsme si, že taková ostuda už se nebude opakovat,“ vysvětlil Lípa.

Olaši si záležitost vyřešili mezi sebou

Z jeho i z výpovědi dalších svědků pak bylo patrno, že Olaši si celou záležitost vyřešili už mezi sebou podle svých zákonů a soud proto již nepotřebují. Soudci Jiřímu Stýblovi tak nezbylo než Daniše z pokusu vraždy osvobodit. „Ani jeden ze svědků u soudu nebyl křišťálově čistý, věrohodný. Soud se tak nemohl opřít ani o jednu verzi událostí,“ usoudil soudce Stýblo.

Čtveřice Danišových kumpánů už si dříve vyslechla u brněnského soudu své tresty. Jak státní zástupce, tak i obhájce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, není proto vyloučeno, že se případem bude zabývat i Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám