Hlavní obsah

Do domu manželů v Chotěšově létají střely z kulometu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jakmile manželé Himmelovi z Chotěšova u Plzně zaslechnou z nedaleké střelnice palbu, naskočím jim husí kůže a raději se rychle schovají. Mají strach o život. Už třikrát jim do domu, který stojí přímo naproti bezpečnostní bariéře sedm set metrů vzdálené střelnice, vletěl oknem projektil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Majitel domu ukazuje díru v okně po poslední střele.

Článek

Naposledy je vyděsilo jádro střely z kulometu, po které v okně zůstala díra o  průměru čtyři a půl centimetru.

„Seděl jsme v křesle asi půl metru od okna a díval se na televizi. Najednou se ozvala rána a vzápětí se začalo sypat sklo. Hrozně jsme se s manželkou lekli.  Všude na zemi se válely střepy. Dolétly až do další místnosti. To už jsem nehodlal tolerovat. Vzal jsem telefon a zavolal policajty,“  líčil dramatický okamžik voják ve výslužbě Karel Himmel.  

Kriminalisté našli v obývacím pokoji jádro střely, které odvezli na expertizu. Že ostřelování domu souvisí s provozem střelnice, je Himmel na sto procent přesvědčen. „Hned ten den přišel majitel střelnice a dal mi tisícovku, abych si okno nechal zasklít. Nechal u nás také vizitku pro případ, kdyby se vyskytl zase nějaký problém,“ uvedl důchodce.  

Prostřelená okna jim zřejmě nestačí, čekají až nám prostřelí hlavu
důchodce Karel Himmel

Policisté jsou ale se závěry opatrnější. „Nepodařilo se nám viníka odhalit. Pro nedostatek důkazů jsme museli případ odložit,“  řekl mluvčí policejního ředitelství Plzeň-jih Libor Pilař.  To Himmelovi rozlítilo. „Prostřelená okna jim zřejmě nestačí, čekají až nám prostřelí hlavu,“ zlobil se Karel Himmel.

Podle Pilaře ale provedli na střelnici  kontrolu policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál  krajského policejního ředitelství v Plzni, na základě které rozhodli o pozastavení  provozu na čtyři měsíce.

„Jejich  rozhodnutí ale zrušili nadřízení na policejním prezidiu a celou záležitost vrátili zpět k novému projednání,“ upřesnil Pilař. Co kontroloři na střelnici zjistili, nechtěl ale komentovat.

„Protože znovu běží správní řízení, nebudeme se k výsledkům kontroly zatím vyjadřovat,“ uzavřel Pilař. Provoz na střelnici tak dál pokračuje.

"Chce mě poškodit konkurence"

Majitel střelnice Miroslav Mašek odmítá, že projektily v domě manželů Himmelových pocházejí z jeho zbraní. Má proto své vysvětlení. „Chce mě poškodit konkurence. V bývalých kasárnách ve Stodě začala fungovat nová střelnice, kde ale nabízejí služby za mnohem vyšší ceny,“ prohlásil Mašek.

K tomu, jak se jádro z kulometné střely dostalo do domu Himmelových má svojí verzi: „Musel jim to tam někdo vpálit  prakem. V době, kdy se to stalo, se na mé střelnici z kulometu nebo jiné zbraně, do které lze použít tento náboj, nestřílelo,“ tvrdil Mašek.

Z provozu střelnice mají strach i ostatní lidé bydlící ve stejné ulici jako Himmelovi. Sepsali proto protestní petici. „Cítíme se ohroženi na životě. Tady je místo, kam chodí  spousta lidí na procházku včetně dětí z mateřské školy. Není možné, aby nám létaly kulky kolem hlavy,“ uvedla jedna z iniciátorek petice Jitka Klemperová.

O stížností občanů ví místostarosta obce Filip Hrubý. „Pokud se ukáže, že kulky létají skutečně ze střelnice, tak tady máme velký problém. Petici jsme předali příslušnému útvaru policie. Jako obec nemáme žádnou pravomoc provoz na střelnici omezit nebo zrušit či nařídit zkvalitnit bezpečností opatření,“ uzavřel  Hrubý. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám